BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Актуализирани указания за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение

Министерството на туризма актуализира указанията за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение у нас заради пандемията от COVID-19, те са съгласувани със здравното министерство и Агенцията по безопасност на храните. С указанията можете да се запознаете тук.

Разрешена е експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Остава забраната за посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната.

В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала, не за клиентите. Персоналът трябва да спазва „Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито“, изготвени от Българската агенция по безопасност на храните и съгласувани от министъра на здравеопазването, публикувани на техните интернет страници.

Препоръчително е храната по възможност да се сервира. Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет – зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства, или при самообслужване от клиента, при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

Масите трябва да са на разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство

Семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта, тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ.

Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19 на 13 май 2020 г.

Вече 25 са плажовете по Българското Черноморие, които предлагат ползване на безплатни плажни принадлежности за активния летен сезон на 2020 г., сред тях са Панорама-север, Ривиера, Шкорпиловци-юг, Бяла-юг, Обзор-юг, Елените-2, Каваци север и юг, Дюни юг, Ахелой и други.

От 1 юни България ще приема чуждестранни туристи от 29 държави с цел туризъм, без поставяне под 14-дневна карантина могат и при влизане през всички гранични пунктове, пристигащите от: Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия, Северна Македония.

Уточнява се, че мярката важи за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на ЕС, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия и Република Северна Македония.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!