BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Благотворителен Футболен турнир и търг за малкия Тото

Благотворителен футболен турнир ще се проведе в Ловеч, а целта е да се съберат средстава за малкия Тото. Инициативата е на Йоан Петков и Станислав Калинов, като за кратко време успяват да наемат игрище, да съберат вече 7 отбора от професионалисти като Витомир Вутов, дългогодишен вратар на Литекс и Ивайло Петев, бивш треньор на Лудогорец, както и  любители на футбола.

Турнирът ще се проведе на 17. 11. 2019 г. от 10 часа в Ловеч на новия спортен комплекс по футбол и тенис корт. Намира се в индустриалната зона срещу спортната зала. Отборите ще се състоят от минимум 6 състезатели или 5+1.

Таксата е 10 лева на човек. Отборите желаещи да се запишат в турнира могат да пишат във фесбук, където има създадено събитие, или да посетят офис Еконт ПАЗАРА или Еконт АВТОГАРА.

В каузата се включват и футболисти от повечето отбори от А група и национали на България, които приеха при сърце идеята и дариха екипировка на ЦСКА-София, Лудогорец, Пловдивските Локомотив и Ботев и много други, която са пуснати на търг. 

Линк към търга:  https://facebook.com/events/957799674613367/?ti=cl

За Тото:

На 10.06.2017г., когато Теодор Цолов е на 2 години и 4 месеца, се случва ужасен инцидент – той пада в басейн и се дави. Родителите му го намират три-четири минути след това. Той е безжизнен. Докато чакат линейка, двамата се редуват да прилагат сърдечен масаж и изкуствено дишане, и малко преди да пристигне Бърза помощ, Тото си поема дъх.

Откаран е в ловешката Бърза помощ, същата нощ е транспортиран в плевенското Детско интензивно отделение, а един ден по-късно – в Детско интензивно отделение в Пирогов.

За няколко часа детето е в същинска кома, а след това остава месеци наред в Будна кома, отключва и епилепсия. От дългата липса на кислород, мозъкът на Тото е увреден. Лекарите дават надежда, че могат да бъдат възстановени и надградени всички възможности, които детето вече е имало преди инцидента, тъй като възрастта му го позволява. През цялото време състоянието му се подобрява, но процесът е много бавен.

Сега Тото е на 4 години и 9 месеца. Всеки ден работи с кинезитерапевт удома, благодарение на който малкия герой поддържа мускулите и ставите си, научава се отново да използва правилно различните мускулни групи за да прави движения и запазва надграденото. За цялото време от началото на инцидента са направени един едномесечен и 4 двуседмични и курса в Детския рехабилитационен център “Мечти” в Полша . Рехабилитационните центрове предлагат комплекс от упражнения и методики наред с така бленуваният от всички нуждаещи се в България Локомат – робот, който учи човекът да ходи.

(В България все още няма нито един такъв робот. Има един вид, който се нарича Локохелп, но той е с изключително ограничени възможности и не е подходящ за състояние подобно на Теодоровото. Реално на този робот могат да се тренират хора с дефекти в походката, а не неходещи)

Друга полезна за Тото процедура е редовното подлагане на Хипербарна оксигенация (Барокамера – дишане на чист кислород под определено налягане), която помага както на мозъчните така и на всички клетки в човешкият организъм да се регенерират и възпроизвеждат). В Ловеч, както и в Плевен все още няма нито една барокамера. Тото е подлаган на повече от 100 процедури, които също помагат за неговият напредък.

Един двуседмичен курс в Полша струва 3500€, без транспорта (близо 2000км, като пътуването със самолет не е подходящо за Тото).

За да прави процедури в барокамера, трябва да наемат квартира и да пътуват всеки ден до мястото, а самите процедури струват 50лв за брой.

Всекидневните занимания с професионалист също се заплащат.

Барокамерите, процедурите в Полша и някои необходими помощни средства бяха финансирани благодарение на огромните сърца на много хора, които станаха съпричастни с борбата на семейството.

Сега на Тото му предстои процедура наречена Фибротомия, която цели да намали спастичността на мускулатурата му, за да може следващият курс на рехабилитация в Полша, който трябва да е месец и половина след процедурата, да бъде още по-успешен.

Източник: Зетра

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!