BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Васил Колев: В Ловеч няма мост на Колю Фичето, както твърди кметът Корнелия Маринова

На първа страница в местен вестник от 8-11 август 2019 г. е поместена снимка с надпис: „Кметът на Ловеч Корнелия Маринова участва в кръгла маса за туристическия потенциал на побратимените градове по време на официалната си визита в Рязан, Руска федерация, 1-4 август. „Целта ни е да привлечем чуждестранните туристически потоци по линията София – Велико Търново – Варна да посещават и Ловеч. При нас могат да се видят интересни обекти, сред тях е  емблемата на града – Покритият мост на майстор Колю Фичето (1876), който е единственият покрит мост на Балканския полуостров“, посочи Корнелия Маринова“.

Сн. Данчо Заверджиев

Според  „Български тълковен речник“ на издателство „Наука и изкуство” мост е „постройка, съоръжение, което съединява, свързва две точки, разделени от река, дол, пропаст и др.“ В този смисъл, противно на твърдението на г-жа Корнелия Маринова, мостът, който днес свързва двата бряга на река Осъм, е построен от арх. Стефан Олеков през 1931 г.

Тази постройка е последната реализация на една запазила се във времето местна традиция за строеж на покрити мостове. Сред нейните представители са два моста с дюкяни от първата половина на XIX век, отвлечени от буйните води на река Осъм, както и емблематичният за българската култура и история дървен покрит мост на Колю Фичето, който, за жалост, изгаря през 1925 г.

На негово място младият арх. Олеков, наскоро завършил образованието си в Рим, построява своя собствена интерпретация на покрит мост с модерните за времето си материали железобетон и стъкло. Този мост остава непроменен и до днес, въпреки че през 80-те години на XX век комунистическите управници вземат несмисленото решение да заличат творбата на архитекта със западно образование и дадат предимство на самоукия майстор Колю Фичето, като обковават с дъски надстройката (дюкяните) на железобетонния мост на арх. Олеков, така че той да заприлича на построения изцяло от дърво и камък мост на майстор Колю Фичето. Има специалисти в общинската управа, които са наясно, че когато е строен мостът на Колю Фичето железобетонът не е съществувал, а строителните материали в Българско са били камъкът и дървото, от които той е направен. Въпреки това, както става ясно от изявлението на г-жа Маринова,  властта и до днес продължава да поддържа лъжата за авторството на покрития мост в Ловеч.

Наред с дефиницията на думата „мост“, тълковният речник пояснява и значението на израза „ставам мост някому – оставям се да бъда използван за постигане на чужди користни цели.“ В тази връзка се надявам, че местни медии не са мост за постигане на чужди користни интереси, а е трибуна на истината, цялата истина.

С уважение:
Васил Колев – издател на книгата „Ловешкият покрит мост на арх. Стефан Олеков“.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!