BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ловеч местен депутат се моли за… подпис

„Внесох предложението за Местен референдум в Общината. Трябва още само един подпис, за да го гледаме. Колеги?“ С тази молба се е обърнал вчера към местните депутати в Ловеч техният колега Кирил Гумнеров, според Фейсбук.

Към момента е загадка дали Кирил-Гумнеровият призив е намерил отзвук в останалите тридесет и двама ловешки общински съветници. Броени минути преди края на работния ден на канцеларията на ловешкия парламент е ясно единствено, че предложение за както и да е референдум отсъства от проекто-дневния ред на 68-ото заседание на местните депутати, което е насрочено вече за 13 септември т.г.


Припомняме, че
Кирил Гумнеров внасе в ловешкия парламент предложение за провеждане на  местен референдум за създаване на общинско ВиК-дружество, като първи ход срещу по-високите цени на водата в Ловеч, влезли в сила от 1 септември т.г.

Добре е да се знае и че тъкмо Гумнеров подкани пак с писмено предложение колегите си местни депутати да подемат дружно кампания, насочена против повишението на цената на питейната вода за кубически метър, предложена от ловешкото ВиК и утвърдена от КЕВР. В ловешкия парламент групите на БСП е ГЕРБ обаче изненадващо направиха общ блок, като гласуваха заедно и отхвърлиха от дневния ред неговото предложението, включващо искането да се излезе от ВиК асоциацията и така да се стигне до предоговаряне, и сваляне на цените за гражданите. Благодарение на това странно гласуване на съветниците от двете най-големи политически партии, днес ловчанлии вече заплащат по 3.11 лева на кубически метър, което е с цели 25% повече от старата цена.

„При създаването на общинско ВиК дружество в Ловеч, предварителните изчисления сочат, че така цените на кубик вода ще паднат под 2 лева. Хората няма да са принудени да плащат по 3.11 лева за същата услуга, както е сега, благодарение на съюза между хората на Бойко Борисов и тези на Корнелия Нинова в Ловеч“, коментира за медията ни Кирил Гумнеров.

„ Щом политиците в Ловеч шикалкавят и не искат да се противопоставят на по-високите цени на водата, нека хората се изкажат по въпроса – обясни още той пред репортера ни. – Най-демократичното средство е референдум, освен ако партиите не ги е страх от гласа на хората. Аз настоявам в Ловеч да се проведе местен референдум и хората да решат дали искат ВиК да стане общинско, така че ние сами да можем да контролираме политиката и цените на дружеството, или да остане,както е досега, с по-голямо държавно участие и други да решават колко да плащаме за водата, която получаваме.

Ето, в Троян ВиК е общинско и цената на водата за троянци е почти два пъти по-ниска от нашата. При условие, че те купуват водата си от нас и пак е по-евтина. Значи може!“

За да бъде разгледано предложението на Гумнеров за местен референдум е необходимо под него да се подпишат не по-малко от седем действащи общински съветници. До внасянето на предложението в приемната на Общински съвет-Ловеч подписите бяха шест. Подкрепа за идеята на Гумнеров писмено бяха заявили Венци Петрушев, Данчо Заверджиев, Иван Иванов, Цоло Гачев и Ангел Заимов. Тогава вносителят вярваше, че няма да е проблем да се намери още поне един техен колега, който да положи параф под техните подписи. Днес обаче от подканата му предложението му за референдум да бъде подкрепено писмено поне от още един местен парламентарист прозира разочарование.

Интересното е, че за пръв път в новата история на областния град ловешки политик предлага провеждането на референдум, за да се чуят хората, а не политиците или партиите, които управляват общината.

Според ловешки партийни строители, искането на Гумнеров за референдум е добре премерен ход от негова страна броени седмици пред официалния старт на предизборната кампания Местни избори 2019.  Пак те обаче признават, че в случая идеята му съвпада с настроенията и нагласата на хилядите ловчанлии, търсещи средства и законови практики, чрез които цената на питейната вода да се върне в социално поносими стойности.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!