BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ловеч ръкоположиха в дяконски чин благоговеен мъж от Троян

На първи декември 2019 г. – ✝ 14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ръкоположи в дяконски чин благоговейният мъж Войден Божков в приземния параклис „Св. Въведение Богородично“ на новия катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ловеч.

Новоръкоположият дякон е родом от гр. Троян, отраснал е в семейство на свещеник, завършил е духовна семинария, след което се дипломира с отличен успех в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Имащ отлични певчески качества – певец към храм „Успение Богородично“ – гр. София, той решава да се завърне в родния край и ще започне служението си в троянската църква „Св. преп. Параскева“.

Владика Гавриил честити ръкоположението на дякон Войден Божков и свърза събитието с празнувания за деня светец – св. праведен Филарет Милостиви, който бил изключително милосърден към нуждаещите се и раздал и последното си имущество на бедните. Архиереят изтъкна, че християните и особено духовниците следва да се поучат от този пример и да имат милосърдие и любов към хората, като истинското милосърдие е не когато за това се получава заплата, а когато то извира от душата и сърцето на човека. Митрополит Гавриил пожела на новоръкоположения дякон да служи усърдно и всеотдайно, да бъде милосърден и състрадателен към хората, които имат нужда от неговата помощ.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!