BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две катастрофи в Ловеч навръх Деня на будителите

На 31 октомври около 20.40 ч. на ул.«Шипка» в гр.Ловеч 18-годишно момиче от с. Галата, при управление с несъобразена скорост на лек автомобил «Сеат», е загубило контрол върху управлението след което автомобилът се е ударил в стена на частен дом. При инцидента леко са пострадали водачката и трима пътници в превозното средство. Пробата за алкохол на младата шофьорка е отрицателна. Съставен й е акт за нарушение на ЗДВП, съобщи днес пресцентърът на МВР-Ловеч.

Пак според него, отново вчера около 18.30 ч, на ул. «Цар Иван Александър» в Ловеч, товарен автомобил «Ивеко» – управляван от 45-годишен мъж от Плевен, е навлязъл в платното за насрещно движение и се е ударил в лек автомобил «Мерцедес». В резултат на сблъсъка 59-годишният водач на лекия автомобил е настанен в МБАЛ-Ловеч със  счупено ребро. Пробите за алкохол и на двамата водачи са отрицателни, а на водачът на «Ивеко»-то е съставен акт по ЗДВП.

През последните 24 часа на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са отчетени 30 пътни инциденти, от които при 3 инцидента има 6-ма човека леко пострадали. От Пътна полиция предупреждат всички водачи на МПС да спазват скоростните режими и да подготвят автомобилите си за предстоящата зима.

В ход от днес е акция «Зима» и до края на месец ноември предстоят засилени проверки по пътищата.

Периодът на провеждането й е от 1 до 30 ноември.

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и Български Червен кръст.

С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и т.н.  ще се проведе от 01 до 10 ноември. За този период акцент в действията на служителите по пътен контрол ще бъде превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата от страна на велосипедистите – да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се прави проверка на светлините и тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания.

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и ще бъде насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Провеждането и е планирано от 11 до 20 ноември, а 17 ноември е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътни инциденти . В този период дейността на служителите с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване  от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. При регистриране на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще бъде обърнато на пешеходците в тъмната част на денонощието/ при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населените места.

Заключителната, трета кампания „Безопасно шофиране през зимата“ ще е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците и ще се проведе от 21 до 30 ноември. По време на трета кампания дейността на пътните полицаи ще е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете. Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

МВР ще се включи традиционно и в дейностите посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ноември, който ще се отбележи в храмовете на всички официални религии в страната, в седмицата на третата неделя от месец ноември /17 ноември 2019год./.

Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване но време на акцията на нарушения на ЗДВП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима незабавно отношение.

През изминалия зимен период /01.11.2018г. – 31.03.2019 г./ на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са настъпили 72 тежки пътнотранспортни произшествия , при които са загинали 12 човека, а 98 са ранени.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!