BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба за княз Александър Батенберг откри художествената галерия в Ловеч

Изложба за княз Александър Първи Батенберг откри художествената галерия в Ловеч. В нея Националният исторически музей показва поднос, подарен на Батенберг от жителите на люляковия град на 25 юни 1879 г. Седемнадесет постера разказват за Монархическата институция на Княжество България (1879-1946), за държавния глава на Княжество България, Александър Йозеф фон Батенберг, княз на Българското княжество (1879 – 1886 г.).
Показани са и документи, свързани с княз Александър Първи Батенберг, съхранявани в Държавния архив в Ловеч. Регионалният исторически музей представя движими културни ценности – ордени и нагръдни знаци с лика на княз Батенберг и Конституцията на Княжество България от 1879 г., каза за БТА директорът на музея Капка Кузманова.
Временната изложба „Александър Батенберг – първият княз на Княжество България“ бе открита от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и директора на художествената галерия Валентин Узунов.

„Важно е, че това събитие е в навечерието на деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Важно е, че то обединява усилията на Националния исторически музей, Регионалния исторически музей, Художествена галерия и Държавния архив. Много път е извървял този поднос, както и портретът, както и другите две подноса от Варна и Берковица, за да се върнат отново в българската държава. Ние винаги сме казвали, че е важно историята да се осветлява, важно е да имаме широк, пространен поглед върху всички събития, както от по-далечното минало, така и от по-близкото такова, в това число и настоящето. Важно е да имаме актуален прочит върху тези събития“, заяви Маринова. Експозицията може да се види до 30 септември.

Ловеч, 4 септември /Даниела Балабанова, БТА/

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!