BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кирил Гумнеров: В Ловеч БСП и ГЕРБ се сдружиха срещу иска да се излезе от ВиК-асоциацията, предлагам референдум за създаване на общинско ВиК-дружество

Кирил Гумнеров: За или против Общинско ВиК в Ловеч – нека ловчанлии да решат, а не партиите! От тях, партиите, нищо добро не чакаме!

Местният депутат Кирил Гумнеров внася в ловешкия парламент предложение за провеждане на  местен референдум за създаване на общинско ВиК-дружество, довериха негови съмишленици.
Според тях, настоящият зам.-председател на местния парламент е нов, изненадващ ход срещу по-високите цени на водата в Ловеч, които влязоха в сила от 1 септември.

Ще ви припомним, че тъкмо Гумнеров подкани с писмено предложение колегите си местни депутати да подемат дружно кампания, насочена против повишението на цената на питейната вода за кубически метър, предложена от ловешкото ВиК и утвърдена от КЕВР. В ловешкия парламент групите на БСП е ГЕРБ обаче изненадващо направиха общ блок, като гласуваха заедно и отхвърлиха от дневния ред неговото предложението, включващо искането да се излезе от ВиК асоциацията и така да се стигне до предоговаряне, и сваляне на цените за гражданите. Благодарение на това странно гласуване на съветниците от двете най-големи политически партии, днес ловчанлии вече заплащат по 3.11 лева на кубически метър, което е с цели 25% повече от старата цена.

„Предлагам да се проведе местен референдум и да създадем общинско ВиК дружество – коментира пред нас предложението си Гумнеров. – Предварителните ни изчисления сочат, че така цените на кубик вода ще паднат под 2 лева. Хората няма да са принудени да плащат по 3.11 лева за същата услуга, както е сега, благодарение на съюза между хората на Бойко Борисов и тези на Корнелия Нинова в Ловеч.“

За да бъде разгледано предложението за местен референдум е необходимо под него да се подпишат не по-малко от седем действащи общински съветници. До момента подписите са шест. Подкрепа за идеята на Гумнеров писмено са заявили Венци Петрушев, Данчо Заверджиев, Иван Иванов, Цоло Гачев и Ангел Заимов, но според вносителя няма да е проблем да се намери още поне един местен депутат, който също да положи подписа си под предложението.

„ Щом политиците в Ловеч шикалкавят и не искат да се противопоставят на по-високите цени на водата, нека хората се изкажат по въпроса – обясни Кирил Гумнеров пред репортера ни. – Най-демократичното средство е референдум, освен ако партиите не ги е страх от гласа на хората. Аз настоявам в Ловеч да се проведе местен референдум и хората да решат дали искат ВиК да стане общинско, така че ние сами да можем да контролираме политиката и цените на дружеството, или да остане,както е досега, с по-голямо държавно участие и други да решават колко да плащаме за водата, която получаваме.

Ето, в Троян ВиК е общинско и цената на водата за троянци е почти два пъти по-ниска от нашата. При условие, че те купуват водата си от нас и пак е по-евтина. Значи може!“

Интересното е, че за пръв път в новата история на Ловеч местен политик предлага провеждането на референдум, за да се чуят хората, а не политиците или партиите, които ни управляват.

Според ловешки политически инженери, искането на Гумнеров за референдум е добре премерен ход от негова страна броени седмици пред официалния старт на предизборната кампания Местни избори 2019.  Пак те обаче признават, че в случая идеята му съвпада с настроенията и нагласата на хилядите ловчанлии, търсещи средства и законови практики, чрез които цената на питейната вода да се върне в социално поносими стойности.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!