BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри изложба, която представя Александър Батенберг – първият княз на Княжество България

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри изложба, която представя  Александър Батенберг – първият княз на Княжество България. Това стана на 4 септември  вечерта в Художествената галерия – Ловеч.

„Изложбата е в навечерието на 6 септември – официален празник на Съединението, и с нея отбелязваме заслугите на княз Александър Батенберг за градежа на българската  държавност“, подчета кметът Корнелия Маринова. Тя поздрави колективите на Регионалния исторически музей, Държавния архив и на Художествената галерия за съвместната работа. „Община Ловеч чрез своите културни институции през последните години полага специални усилия за осветляване както на събития както от най-близката история, така и от по-далечни епохи“, каза още Корнелия Маринова.

Експозицията представя архивни документи, фотоси и предмети. В 17 постера се представя монархическата институция на княжество България.

Община Ловеч положи специални  усилия да покаже в Ловеч и подноса, който ловешките граждани са подарили на княз Батенберг през юни 1879 г. при неговото посещение. Подносът е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса.

Заслуга на нашия министър на културата Боил Банов е, че през януари т.г. този поднос беше откупен от държавата, за да се върне в България и сега и собственост на НИМ. Това подчерта директорът на галерия Валентин Узунов.На събитието присъства и заместник-кметът Венцислав Христов, представители на институции, граждани.

Изложбата може да се види до края на месеца.

Източник: Зетра

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!