BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Корнелия Маринова: Ловеч е незаобиколим фактор в чуждоезиковото образование

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри Националното многоезично състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език, което се провежда на 15 и 16 ноември в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Участниците са ученици от цялата страна, 142-ма на брой, които решават езиковите текстове през втория ден.

Отдавна Ловеч е незаобиколим фактор в чуждоезиковото образование, подчерта кметът Корнелия Маринова при откриването на 15 ноември вечерта в зала „Америка за България“.

Тя припомни за ролята на Американския девически колеж от 1881 г., както и че сегашното училище отваря врати през 1950 г. с 250 ученици, изучаващи английски, френски и немски език. „Догодина ще отбележим 70 години от началото на нашата Езикова гимназия. Ще направим и първа копка на новото крило на сградата, така че след завършването му всички ученици ще могат да учат в една смяна“, каза Корнелия Маринова.

Приветствия поднесоха още Веселина Ганева, експерт в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН, и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч. Сред официалните гости бяха експерти от Министерството на образованието и науката, Маргарита Николова, старши експерт в РУО, Радослав Хитов, директор на гимназията и други.

Тържественото откриване стана с богата художествена програма с участието на Духовия оркестър и Фолклорния танцов състав при гимназията, както и с песенни изпълнения на различни езици. След това всички от двора на училището изгледаха спектакъла „Звук и светлина“, който разказа за гордото минало на Средновековната крепост и града.

Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Ловеч, и Профилирана езиковата гимназия. Резултатите от състезанието ще бъдат съобщени по-късно от МОН.

Община Ловеч, пресцентър

16.11.2019 г.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!