BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Надграждането на ловешките „Майстори“ е успешно – от Цветан С. Тодоров

Надграждането (можем да кажем и ъпгрейдването), на ловешките „Майстори“ в театъра е успешно. От стария състав, който имаше премиера на 12 септември 2019 , са останали само Явор Костов (Найден) и Йордан Петков – Дуню (бащата). Три нова имена блестят в новия вариант – Боряна Бабанова в ролята на Милкана, Кирил Недков в ролята на Живко и Диана Спасова в ролята на майката, която преди се играеше от Слава Георгиева. Това променя ли смисълът на предишния вариант?
Спектакълът „Майстори“ е за цената на изкуството, за мимолетността на чувствата и за силата на красотата. Това е любовен триъгълник, като всеки ъгъл пронизва сърце. Актьорите играят болката от това пронизване, а не просто ревност или завист. Врящата смес съдържа изкуство, вяра, растеж, любов, ревност, омраза, жестокост, изстъпление, престъпление, кръв, изкупление.
Миналата година ролята на Милкана се изпълняваше от известната актриса Елен Колева в един леко мелодраматичен, романтичен стил. Дори стария афиш с червени ябълки в стила а-ла Владимир Димитров –Майстора, говори за всепобеждаващата жизненост.


Боряна Бабанова като актриса има по-трагичен натюрел, въпреки безсрамната си младост, едва на 24 години. Трагедията на нейната Милкана е, че тя е еднакво честна и откровена и към двамата мъже и това е непреодолимо противоречие. Боряна играе тази бездна безусловно по-добре от Елен Колева и те оставя без дъх.
Новите лица Кирил Недков (дебют) и опитната Диана Спасова си тежат на мястото. А класическият диалог между баща и син (Йордан Петков и Явор Костов) поради разтърсващата си проникновеност си остава един от най-силните моменти.
Текстът на Рачо Стоянов, писан през 1921 г., е съкратен от режисьора Бойко Илиев до най-горещите моменти. Удивителното е, че сюжетът като цяло е запазен. Атмосферата на умъртвяващата селска мълва, на клюката, е предадена като повсеместна беда. Забележителна и неизтребима е тази беда и това става много по-рано, преди да е открит фейсбук!
Възстановяването на спектакъла през декември 2020 г. се осъществи в една нова обстановка. Сега, в средата на пандемията, зрителите са с маски и настанени през едни-два стола. Социалната дистанция в залата не попречи на няколко пъти публиката да възнагради изпълнението на актьорите с бурни аплодисменти. Без съмнение има глад за послания за любов и надежда и когато един спектакъл предлага такъв, вероятността да ще  грабне публиката е голяма.
Спектаклите на ловешкия театър на практика са единственото място, където може да се отиде вечер, тъй като всичко друго – кино, ресторанти, кафенета, дискотеки, е затворено. Така че в събота, 19 декември от 19 часа, можете да гледате „Илинден“ с Иван Юруков.
МАЙСТОРИ от Рачо Стоянов Режисура и адаптация: Бойко Илиев Сценография и костюми: Милена Пантелеева (in memoriam) Композитор: Мáртин Костакиев Хореограф: Елена Ангелова Участват: Боряна Бабанова и Кирил Недков (дебют), Явор Костов, Диана Спасова, Йордан Петков – Дуню.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!