BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От 09 до 13 септември се провежда седмицата на Пожарната безопасност

От 09 до 13 септември се провежда седмицата на Пожарната безопасност.Огнеборците по традиция ще отпразнуват празника си с редица инициативи. Това заяви пред журналисти днес комисар Владимир Кацарски директор на РД ПБЗН-Ловеч.  Тържествени водосвети ще бъдат отслужени във всички районни служби; през седмицата на Пожарната безопасност са организирани Дни на отворени врати във всички подразделения на РД ПБЗН-Ловеч; ще се проведат показни занятия на огнеборците за всички деца и граждани на Ловеч; организирани са срещи с бивши колеги както и провеждането на турнири по стрелба, тенис на маса и футбол за служители. 

Дни преди  професионалния празник на огнеборците – 14 септември, комисар Кацарски отчете резултатите от дейността на службата за осемте месеца на 2019 година като най-натоварените в последните 5 години.

Общия брой на излизанията на служителите от РДПБЗН-Ловеч за периода от 01.01. до 01.09.2019 год. е 1355, като от тях 143 са пожарите с материални загуби, 900 са без материални загуби /697 само на сухи треви/, 45 са излизанията за аварийно спасителни дейности, 222 са за оказване на техническа помощ /отводняване, паднали дървета и т.н/ и 21 са лъжливите повиквания.

За същия период на на 2018 год. общия брой на произшествията е 1045.

До момента при пожари в ловешка област са загинали 2-ма човека, пострадали са 9 /от които двама са служители на РД ПБЗН-Ловеч/ и са спасени 17.  

Разпределение на произшествията по сектори:

 –  с най-голям дял традиционно са тези в жилищно стопанския сектор -76 бр.
 –  27 са произшествията  в транспортния отрасъл и складови помещения
 –  5 бр. в селското стопанство
 –  5 в горското стопанство
 –  5 в сферата на хотелиерство и туризъм
 – 3 в енергетиката
 – 3 в преработвателната промишленост 

Най-честата причина за възникване на произшествия е проявена небрежност при боравене с открит огън – 54 случая, късо съединение – в 25 от случаите, строителна или техническа неизправност – 19, неустановена причина – 16, неправилно използване на отоплителен уред – 10,  умисъл – 5 и т.н.

В резултат на  произшествията са унищожени:

 • 1829 м2  покривни конструкции
 • 250 броя зайци
 • 130 дка иглолистна гора
 • 350 дка широколистна гора
 • 20 дка смесена гора
 • 480м сгради /разгъната площ/
 • 11 МПС
 • 16 контейнери
 • 3 трактора
 • 58 фургони и паянтови постройки
 • 26 броя черна и бяла техника
 • 31 бр. мебели и др. 

 По линия на контрола и превантивната дейност служителите на РД ПБЗН-Ловеч са извършили 1288 проверки в обекти в експлоатация, новостроящи се обекти и обекти  за масово пребиваване. Констатирани са 961 нарушения, за които са изготвени 251 разпоредителни документи, а в следствие на неизпълнението им са съставени 36 акта.
За периода от 01.01 до 01.09.2018 год. те са 1624. 

Служители на РД ПБЗН са участвали в 61 приемателни комисии и в други  21 комисии съвместно с РДГ за опазване и защита на горите от пожари.

По линия на превентивната дейност  служителите са извършили 229 проверки на обекти с предпоставки за възникване на евентуални инциденти,  участвали са в актуализацията на областния и всички общински планове за защита при бедствия и аварии и са организирали 12 обучения за защита при бедствия.

Комисар Владимир Кацарски сподели пред журналистите, че по повод професионалния празник-14 септември, 24-ма служители от РД ПБЗН-Ловеч са предложени да бъдат наградени от ръководството на МВР.

Източник: Зетра

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!