BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира Седмицата на пожарната безопасност в Ловеч

С поздравление на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и водосвет стартира Седмицата на пожарната безопасност в Ловеч (09 – 13 септември). Това стана в навечерието на професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР – 14-ти септември.

Строят от дежурните пожарникари бе приет от комисар Владимир Кацарски, директор на ОУ на ПБЗН – Ловеч.

Кметът Корнелия Маринова подчерта сложността на обстановката, тъй като повече  месец сме в червен код поради липсата на валежи и голямата опасност от пожари. После добави:

„Подготовката на тези, които работят в  ПБЗН, както и на доброволците, е от решаващо значение за спокойствието на гражданите, за тяхната сигурност. Мнократно съм имало възможност лично да се уверя във вашите способности, както се случи и неотдавна при пожар. За всичко, което правите, искам в навечерието на вашия празник да ви благодаря“

След това Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужение с отец Кънчо Кабадийски и дякон Мартин, отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода гостите и строя. Този, който не може да се жертва за другите, на него не може да се разчита, обобщи владиката, след като разказа древна легенда за доверието.

На празника присъстваха областният управител Ваня Събчева, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, Златин Михайлов – началник РУ на МВР и други.

През седмицата са предвидени редица мероприятия, насочени към повишаване на културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност, каакто и издигане на престижа на професията.

На 12.09.2019 г., от 16.30 ч. до 19.30 ч., в двора на Бившата казарма ще се предостави възможност повече граждани да опознаят отблизо пожарникарската професия и да се докоснат до техниката и оборудването.

Отправя се покана към деца, младежи и възрастни, които симпатизират на професията „Пожарникар“, да присъстват на събитието. Там ще ви предложат:

1. Изложение и демонстрация на пожарна техника и оборудване за спасителна дейност;

2. Пожарникарско предизвикателство към младежи и възрастни – изпълнение на симулативни задачи с пожаро-техническо въоръжение и лични предпазни средства:- Обличане на топлозащитно облекло;

– Поставяне на въздушен дихателен апарат;

– Пренасяне на шлангове през препятствия;

– Работа с инструменти за разкъртване;

– Изтегляне на пострадал /чучело/;

– Изкачване по пожарникарска стълба;

– Изтегляне на шлангова линия под налягане и подаване на вода.

3. Детски състезания, викторини, игри:

– Боулинг с шлангове;

– Домино с илюстрации за разпознаване на пожаро-техническо въоръжение;

– Игра „телефон 112“;

– Алпийска подготовка – работа с въже и изработка на възли;

– Стрелба по мишени със струите на кофпомпи за вода.

4. Инструктаж за работа с различни видове пожарогасители;

5. Разпространение на информационно – разяснителни материали;

6. Изложба на детски рисунки на тема „С очите си видях бедата“.

Източник: Зетра

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!