BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Управителният съвет на Фондация „Васил Левски“ набеляза събития за 2020/2021 година

Поредно заседание на Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“ се проведе на 27 януари в Ловеч под председателството на проф. Пламен Павлов.  „Ловеч заема много важно място, искаме да подчертаем Левски, Привременното правителство, оттук тръгва идеята за държавност.

Основната ни цел е да актуализираме  плана за дейността на фондацията за 2020 и 2021 година по повод важни  годишнини, както и да се намери нужният точен акцент за обществото по повод рождението и гибелта на Васил Левски, работата на Привременното правителство, както и делото на Тодор Кирков“, каза в началото проф. Пламен Павлов.

„Дълбоко съм убедена, че без РИМ – Ловеч, където са събрани познавачите на делото на Левски и цялата историография, ще можем да направим нещо значимо. Затова ние заедно работим по програмата за 19 февруари, заедно сме коментирали и бъдещите събития. Предложението на директора на РИМ  Капка Кузманова е за едно голямо събитие, което да е догодина и така да отбележим 150 години от създаване на Привременното правителство“, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Присъстващите историци и специалисти се съгласиха с това предложение, тъй като Привременното правителство в Ловеч е създадено през 1871 г. В заседанието взеха участие проф. Пламен Митев, Стойо Карагенски,  Константин Баждеков, проф. Иван Гаврилов, доц. Маргарита Златарева, проф. Велин Аргатски, Светла Славчева, Веселин Ружеков.

В програмата влизат серия събития под наслов  „Васил Левски, Ловеч и националната революция“. Сред взетите  решения е организирането на Национална научна конференция  през февруари 2021 г. в Ловеч. Конференцията ще се придържа към темите от известната книга на ловешкия общественик Параскев Стоянов „Градът Ловеч като център БЦРК, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ (1901).

Предвижда се и провеждане на състезание с ученици от училища от Ловеч, Карлово и други. Домакини ще са Община Карлово и Националният музей “Васил Левски” – Карлово.

Относно опазване на културно-историческото наследство и паметта за него директорът на музея Капка Кузманова съобщи, че подготвят проект  за поставяне на близо 15 възпоменателни знаци за Левски и съратниците му в Ловеч.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!