BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чудо! В Ловеч местният депутат Кирил Гумнеров получи подкрепа от колеги за поискания от него референдум!

Изненадващо, но предложението на Кирил Гумнеров за провеждане на местен референдум, касаещ излизането или оставането на Община Ловеч в Асоциацията по ВиК, мина успешно през Икономическата комисия на ловешкия парламент днес.

„Идеята е да чуем какво искат хората, а не какво мислят политиците и не какво искат различните партии или кмета, нито пък разни чиновници в София. Усилието ми е да се чуе какво искат ловчанлии, които плащат заплатите на всички, които вече изброих“, каза Гумнеров, след края на работния ден на комисията.

Припомняме, че след като КЕВР позволи цената на водата за Ловеч да се повиши с 25%, Гумнеров внесе в Общински съвет Ловеч предложение да се излезе от Асоциацията по ВиК и така да се бойкотират новите, по-високи цени за вода. Тогава групите на ГЕРБ и БСП заедно не допуснаха предложението му да влезе в дневния ред на ловешкия парламент и по този начин фактически узакониха повишените цени за местното население. В отговор Кирил Гумнеров противниците на намалението на цените на питейната вода, като внесе предложение да се организира местен референдум, на който хората да кажат дали искат местната Община да остане в рамките на Асоциацията по ВиК или да се направи общинско ВиК-дружество, чиято политика и цени да се управляват от тукашната общност.

Днес това негово предложението е минало неочаквано успешно, с оглед на досегашните настроения сред групите общински съветници на ГЕРБ и БСП, през Икономическата комисия и ще бъде разгледано на последната сесия на Общински съвет Ловеч.

Склоняването на част от колегите на Кирил Гумнеров да подкрепят идеята за подобен референдум поставя въпроса дали пък за първи път в Ловеч местната политическа класа ще се остави да чуе и мнението на обикновените хора, които с данъците си я издържат?  Към момента не се намира официален документ, свидетелстващ, че преди Гумнеров някой друг ловешки политически деятел е постигал напредък в осъществяването на идеята за провеждане на обществено допитване за решаването на един или друг проблем.

В същото време вече се подхвърлят забележки, че горецитираното предложение за референдум е чисто предизборен рекламен ход и то едва ли щеше да се чуе от устата на Кирил Гумнеров, ако преди броени дни той не беше издигнат за кандидат-кмет на Ловеч от широка политическа коалиция. Противници на тези реплики пък ги контрират с въпроса защо политическите му опоненти не предприеха ефективни мерки, за да защитят интереса на хората. В отговор на атаката на политическите си съпреници Кирил Гумнеров отговаря, че „Предложението трябваше да бъде гледано на извънредната сесия на Общинския съвет, която вече отмина. Тогава точката не беше включена, въпреки навременното й внасяне от мен в деловодството. Така щяхме да спестим значителна сума пари на данъкоплатците, защото референдумът можеше да бъде проведен заедно с местните избори. Обаче някой се изплаши! Сега ще трябва да похарчим сериозна сума, за да чуят местните политици какво искат хората в Ловеч. И не е лошо те да платят тези пари от джоба си, а не да харчим парите на хората.“

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!