BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

А защо се стигна до заем, който ще се плаща от данъкоплатците?

Павлин Иванов

Както всяко едно правителство в България, така и Община Ловеч, вместо да решава проблем, просто си  създава друг, по-голям . Това винаги става за сметка на данъкоплатците. Такъв е казуса с искането на Маринова Общински съвет да й разреши да тегли заем до 1 милион и 200 хиляди лева.

Официалната причина за заема, който ще плащат данъкоплатците е: „поради възникнал временен касов разрив по бюджета на Община Ловеч“, макар да не се казва, кой точно човечец е докарал нешата до този „касов разрив“. А винаги проблемите си имат имена. Съдейки от документите, никой съветник даже не е попитал за това.

От приложената обосновка за искането на заема става ясно, че събираемостта на местни данъци и такси е с около 25% средно по-ниска от същия период на миналата година. Очевидно, бизнес и граждани не са имали възможност да се издължат на хазната заради загуба на работа и бизнеси. И логичният обвиняем за това не е някой безотговорен и некадърен човек на висок пост, а Covid-19. Според администрацията.

Истината обаче винаги е по-различна. И тя е в няколко аспекта.

Първо, до ден днешен, администрацията няма ясна визия за развитието на бизнеса и обшеството в Ловеч. Няма дори идея, точно какъв град трябва да бъде Ловеч след 10 години, за да върви стъпка по стъпка към целта. Не е ясно кои сектори трябва да се развиват за да излезе Ловеч и жителите му от блатото на катастрофално намаляващо и застаряващо население и ниските работни заплати.

Също така, не е ясно какъв икономически профил трябва да има Ловеч – туристически, културен, индустриален, иновативен, спортен, учебен. Във всеки план в последните 20 години има единствено думи, купени от някоя близка консултантска фирма. Но реален план по години и дейности, с ясна отговорност и срокове, няма. Няма и кой да го поиска.

Очевидно, след като няма визия за развитие и цели, всяка една мярка е гасене на някакъв пожар, на парче. Такъв е случаят с исканият заем.

Второ, на база на проучване направено от „Ловеч днес“, 98% (деветдесет и осем!) от гражданите взели участие в анкетата, смятат, че нито кмет, нито Общински съвет са им помогнали по какъвто и да било начин в трудните икономически времена на затварянето на държавата. Следователно, администрацията не е похарчила нито лев за бизнеса и хората в общината. Единствено е отказала в помощ малка част от бизнеса, като не им събира наеми за кратък срок от време. Това разбира се важи само за тези, имащи икономически отношения с Община Ловеч. А те не са много. Всички други се оправят сами.

Трето. Няма нито една икономическа структура на Община Ловеч, която да й носи пари. Няма, защото никой не може, а и не иска да създаде такава!

Няма дивиденти от фирмите, няма приходи от дялови участия, няма продажби на имоти, защото никой не иска да влага пари в този град, няма разрешителни за строеж, което би довело до увеличаване на облагаемата база данъчно задължени субекти. Т.е., в никаква форма, икономическата политика изразена чрез собствена инициатива на администрацията, не допринася за пълненето на бюджета.

Четвърто, няма никакво обяснение какво ще се покрива с този заем. Не става ясно каква е нуждата от него. А това е линия, идентична с тази на предишния кмет. 5 години без промяна! Това единствено удължава катастрофалнато положение, без никакъв шанс за промяна.

Няма също смислен проект с европейски средства, който да носи някаква принадена стойност. Няма реформа в нито една сфера. Няма инвеститори горящи от желание да вложат средства в иновативен или малко по-технологичен сектор. Няма развитие дори в образованието и дълго чаканото и шумно пропагандирано дуално обучение, което трябваше да е спойката между местния бизнес и образователните структури в града.

Няма и опозиция, която да поставя смислени въпроси и да прави полезни предложения. Изобщо предложения. Каквито и да било. Няма и управляващи, които да коригират „водачката“ си. Няма и съветници, които поне като личности, да внесат необходимите пакети мерки, за да се промени посоката на движение на града надолу.

Като резултата от всичкото това нямане и бруталната липса на всякаква критичност, следва и нямането на … пари!

След час, повечето съветници ще подкрепят предложението на Маринова за намерението й да ни задължи всички с още 1 милион и 200 хиляди лева. Ще я подкрепят с чувство на изпълнен дълг и с удобното разбиране (оправдание), че така помагат. Защото нито им се мисли, нито им се работи, нито им се чете и анализира, нито им се пишат предложения, нито им се защитава интереса на някакъв си бизнес и някакви си хора, гласували за тях.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!