BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП поиска Драматичен театър – Ловеч да се кръсти на името на Стефан Данаилов

Да се предприемат необходимите постъпки Драматичен театър-Ловеч да бъде именуван на името на Стефан Данаилов. Това предложение е внесла групата местни депутати социалисти в ловешкия парламент. Под петицията се четат имената на ловешките парламентаристи: Доротея Цанкова, Минчо Казанджиев, Валентина Митева, Анатолий Иванов и Страцимир Петков.

Стефан Данаилов

„Няма по-достойно име от това на Стефан Данаилов – изключителна личност, която изгради незабравими образи в киното и театъра“, настояват вкупом те, като напомнят, че емблематичният български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, преподавател в НАТФИЗ и държавник е кръвно свързан с Ловеч – неговата майка Евдокия Данаилова е родена в града на река Осъм, а като дете и юноша самият бъдещ Майор Деянов летува под хълма Стратеш почти всяка година.

Предложението на групата местни депутати от БСП ще се гледа в постоянните комисии, след което ще бъде подложено на гласуване на заседанието на Общински съвет Ловеч. Лично то радва екипа на „Ловеч медия“ и с предположението, че разните идеите в сайта ни не само се следят от отговорни деятели на БСП-Ловеч, но и намират подходящия отзвук. Но, това е само едно предположение…

Добре е да се знае и за визитката на Ловешката театрална трупа в Уикипедия:

Биляна Петрова, директор на Драматичен театър-Ловеч

Драматичният театър е открит на 1 август 1965 г. Спектаклите му са познати на всички любители на театралното изкуство от Ловешка област. Гастролите в страната са посрещани с интерес не само от публиката, но и от взискателната театрална критика на национални прегледи и празници.
Работи с утвърдени имена в режисурата – Юлия Огнянова, Вили Цанков, Иван Добчев, Николай Поляков, Бина Харалампиева, Иван Станев, Бойко Богданов. Ловешкият театър е начало на творческия път на актьорите Иван Петрушинов, Жорета Николова, Христо Гърбов. Носител е на национални награди, сред които наградата “Константин Кисимов” за 1994 г.
Салонът е с 460 места. Разполага със собствена трупа от 12 актьори. Жанрово театърът е широкоспектърен – поставя от класическа драма до съвременна драматургия. Годишно поставя 7 продукции и играе около 150 представления годишно. Театърът се финансира смесено от Министерство на културата, Община Ловеч и собствени приходи.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!