BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИ

Българският младежки Червен кръст в Ловеч на 14 октомври 2021 г. отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод до Цветомира Георгиева, директор на секретариата на ОС на БЧК в Ловеч, е изпратен поздравителен адрес от името на ръководството на Община Ловеч и от кмета Корнелия Маринова. В него се подчертава: „Въпреки достолепните години, организацията днес е изпълнена с оптимизъм, сили и ентусиазъм. Доказателство е фактът, че нови сто младежи са се включили в редиците на Вашата областна организация, която обхваща шест клуба.“
Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети),по местоживеене и по интереси.

БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:
– намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;
– обучение по първа долекарска помощ;
– оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;
– превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;
– здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;
– разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;
– развитие на доброволчеството;
– социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и други.
Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за доброволческата работа, е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото.
За 100-годишнината на БМЧК са предвидени поредица от инициативи, посочи във всички области. Видеа с послания – като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100-годишнината на БМЧК. А също и книгата „Аз служа. 100 години БМЧК“.
С БНТ е заснет и документален филм за организацията. Клубовете в Троян, Априлци, Летница, Луковит и Тетевен по случай годишнината ще изрисуват стени, предоставени от кметовете на общините с емблемата лого на 100 годишнината ни. В Ловеч на стената на офиса на БЧК е изрисувана специална рисунка с дейностите на червенокръсткото движение, като в средата е логото на 100-годишнината. Още със старта на учебната година се привличат нови доброволци от училищата, като им се предоставят информационни материали-брошури и плакати. На 15 октомври във връзка с празника и международния ден за рестарт на сърцето -16 октомври, ще има демонстрации в училища как се извършват животоспасяващите действия и първа помощ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!