BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ловеч стартира проект, подкрепен финансово с 149 200 евро

В Ловеч стартира проектът „От правото към справедливостта“ (Еx iure ad iustatium) на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, в партньорство с Община Ловеч. Откриващото събитие стана на 10 януари 2020 г. в залата в Барокови къщи.

При откриването кметът Корнелия Маринова каза:

„В Община Ловеч работим за това, хората с увреждания да имат гарантирани права, защото правото на справедлив съдебен процес е един инструмент, с който могат да бъдат защитени всички права на тази група хора. Приветствам инициативата на „Глобална инициатива в психиатрията“, на съдиите, които са тук, особено ми е приятно, че сред нас е съдия Нели Куцкова, на Надя  Шабани от Български център за нестопанско право, на Мая Василева като заместник-директор на Агенцията за социално подпомагане и останалите колеги.  По този път често се налага да търсим нетрадиционни и нови решения и затова трябва да сме заедно. Днешният проект разкрива допълнителни възможности за всички нас като общество.“

Проектът бе представен от Валентина Христакева, директор на фондация „ГИП – София“, след това говориха Мая Василева, Надя  Шабани, Нели Куцкова,  Калина Иванова и други.

Тригодишният проект има за цел да обедини усилията на практикуващи съдии, адвокати, граждански организации в разработване и апробиране на иновативен алгоритъм за прилагане на процедури, гарантиращи върховенството на правата съобразно най-модерните международни правозащитни актове. Моделът ще засегне основно настаняване в специализирани институции по Закона за социално подпомагане и за принудително лечение по Закона за здравето, където лица с психично-здравни трудности са страна.

Основният резултат е създаване на инструменти, които да превърнат съда в социален център, интегриращ знание и подкрепа за човека в уязвимо положение. Основни целеви групи са съдии, прокурори, и граждански организации, а ползватели ще бъдат хората с ментални увреждания. Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 149 200 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

В рамките на събитието  на пешеходната зона в Ловеч и в залата беше подредена фото изложба, която разказва за живота на  хора с психично-здравни проблеми и интелектуални затруднения.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!