BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ловеч тържествено ще именуват галерията „Проф. Теофан Сокеров“

Община Ловеч и Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч организират събитие по повод именуването на галерията. Това ще стане на 08.07.2020 г. от 17.30 часа пред галерията в кв. „Вароша“ в Ловеч. Предвижда се и оформяне на зала-постоянна експозиция с творби на проф. Теофан Сокеров от фонда на ХГ.

Припомняме, че с решение на общинските съветници от 28 май 2020 г. художествената галерия вече носи името на известния художник проф. Теофан Сокеров, които си отиде от нас в началото на годината.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Почина на 8 януари 2020 г. Той завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ в Ловеч през 1961 г. Продължава образованието си във ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина „Възпоменание“.

В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения. Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. В Ловеч негови стенописи има в Дом „Преслав“, в Съдебната палата, музея на Васил Левски и други сгради. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!