BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Троян откриват фотографска на Цветан Тончев

IMG_5561

На 6-ти октомври 2022 г. от 18.00 часа в залите на Етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива фотографската изложба „60 момента памет – за музея, хората, света”, която има за цел да отдаде подобаващо уважение към най-дългогодишния специалист, работил в Музея на занаятите – Цветан Тончев.
През 2022 г. се навършват 43 години от началото на професионалното му развитие в музея.
Цветан Тончев е роден на 23 април 1946 г. в град Троян. Завършва средно образование в Политехническа гимназия „Васил Левски” – Троян, а след това, през 1972 г. продължава в Полиграфическия техникум „Юлиус Фучик” в София със специалност фотография и кино.
Той е един от учредителите на фото клуба към Младежкия дом в Троян през 1972 г. и ръководител на ученически кръжок по фотографско майсторство.
През 1974 г. работи в центъра за фото информация – Ловеч, а от 1975 г. във вестник „Троянски глас”. През периода 1976-1977 г. работи в Профсъюзния дом на културата в Троян.IMG_5595
От 1978 г. започва работа в Музея на занаятите. Автор на фотографии свързани с обществения и културен живот на града, както и на над 20 документални филма за художествените занаяти, историята и личностите на Троян.
Обективът на фотографа Цветан Тончев запечатва Владимир Парушев, Атанаска Ненковска заобиколена от прочутите „Пламъчета сини”, Иван Генков и хора на запасните офицери. Негово дело са артистичните фотографски портрети на народния артист Стефан Гецов, който през 1987 г. поставя в Троян „Хъшове”, на артистите Васил Михайлов и Пламен Дончев, на художника Тодор Балкански. Фотографът документира много голяма част от обществения и социален живот в града ни, посещенията на чуждестранни делегации и партньорски обмени с побратимени градове.
Фотографските търсения на Цветан Тончев за повече от 40 години са запечатали интересни моменти като колоездачната обиколка, строителството на Арката на свободата от 1979 г., ваденето на кръста на Богоявление и градските празници – официални, религиозни, културни, спортни, детски.
Фотографската му лента запечатва забележителностите на града и общината – архитектурни и исторически.
В продължение на дълги години Цветан Тончев не само заснема всички изложби и събития в галерия „Серякова къща”, но и изготвя филми и музикални видеоимпресии за тях.
Участник е в многобройни изложби. През 2008 г. Музеят на занаятите представя авторската му изложба „ Живот в позитив”. Тя включва над 60 авторски фотографии, които представят развитието на музейната институция, важни моменти от градската история, личности с принос за развитието им.
През 2013 г. Общинският съвет в Троян го удостоява с отличието „Почетна значка”.
На 12 октомври 2018г. в залите на Художествена галерия „Серякова къща“ Цветан Тончев, заедно с проф. Цочо Бояджиев, представят фотографската изложба „Портрет на един град“, посветена на 150 годишнината на Троян.
Настоящата изложбата е още един възможен поглед към историята на троянската музейна институция и нейната 60 годишнина, както и към личността на един фотограф, отдал се безусловно на професията си и с огромен принос за съхраняване на общата ни градска памет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!