BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Демонстрационно пробно гласуване за президентските и парламентарните избори ще се проведе от 1 до 11 ноември

Машина ще бъде разположена в сградата на областната администрация на 1 ноември от 10 до 17 ч.

От 1 до 11 ноември във всички общини в област Ловеч ще се проведе демонстрационно пробно машинно гласуване за президентските и предсрочните парламентарни избори. Това обяви днес на работна среща по организационно-техническата подготовка на вота на 14 ноември председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова. С решение на РИК е утвърден график за провеждане на разяснителна кампания на избирателите, които ще гласуват със специализирани устройства. Във всички населени места, където ще се гласува машинно, ще бъде проведено пробното гласуване, в Ловеч – и в кварталите. На 1 ноември в сградата на областната администрация машина ще бъде на разположение на гражданите от 10 до 17 ч. Тогава първи вота си пробно ще дадат областният управител инж. Светослав Славчев и Валентина Недялкова.

Избирателните секции в областта са 273, в 176 от тях ще се гласува машинно – с по две машини са 20 секции, с хартиени бюлетини – в 97. Девет са подвижните СИК – пет за хора с увреждания в Ловеч, Луковит, Тетевен, Троян и Угърчин, и четири – за поставени под карантина или задължителна изолация – в Ловеч, Луковит, Троян. Разкрити са четири СИК в ковид отделенията в Ловеч, Луковит и Троян и осем в лечебните заведения в Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен. 2181 са назначените членове на СИК. Най-малката избирателна секция е в с. Славщица (19 човека), а най-голямата – в с. Кирчево (970).

Кандидатите за народни представители са 145, най-младият от тях е 21-годишният Аксай Нешев от ДПС, а най-възрастният – Петър Петров на 78 години от „Атака“. 99 са мъжете, кандидати за депутати, а жените – 46. 27 са кандидатските листи на партии и коалиции, с най-малката листа (само един кандидат) са политическите партии „Пряка демокрация“ и „Правото“. С пълни листи са пет партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС, ВМРО-БНД, „Възраждане“.

Броят на избирателите по предварителните списъци е 118 514 души.

Предприети са мерки от общинските администрации за подпомагане на хората с увреждания да гласуват в изборния ден. Във всяка община има организация за приемане на заявки за помощ в изборния ден и подпомагане на избиратели със затруднения в придвижването да упражнят правото си на вот.

400 полицаи ще се грижат за охраната на изборния ден, съобщи на работната среща директорът на ОДМВР – Ловеч, старши комисар Станислав Великов, помощ ще окажат 95 служители на РДПБЗН и 15 на Жандармерията. Създадена е организация за обезпечаване на изборния процес, гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред и противодействие на престъпността против политическите права на гражданите. Уточнени са хората, които ще бъдат придадени към силите на МВР, имаме готовност при усложнение на обстановката да подсилим дежурните в районните служби, докладва директорът на РДПБЗН комисар Владимир Кацарски. Директорът на „Информационно обслужване“ – клон Ловеч, Мариан Стоянов съобщи, че в изборната нощ ще работят 12 оператори, инфраструктурата е изградена.

От страна на областната администрация се извършват всички организационно-технически мероприятия по обезпечаване на изборния процес по график и в срок, обезпечена е работата на РИК, чувалите за изборните книжа за общините са в администрацията – до днес са взети от Ловеч, Тетевен и Ябланица, следващата седмица ще пристигнат кутиите за отрязъците и ще бъдат разпределени и предоставени на общините. В администрацията са и печатите с уникален знак за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали след изборите, както и печатите на СИК – охраняват се денонощно от РУ – Ловеч.

Предстои изготвяне на план за действие за изборния ден с определяне на дежурните служители и техните задължения, ще бъдат подсигурени и дезинфекционните материали. Ще бъде създадена и организация по приемане на изборните книжа, за да бъде осигурено топло за представителите на СИК в студената изборна нощ.

При така осъществената подготовка сме напълно готови за провеждането на  изборите 2в1 на 14 ноември, коментира областният управител. Той призова служителите на МВР към още по-голяма бдителност и безкомпромисност в осигуряването на честен и прозрачен вот. А гражданите прикани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас свободно, отговорно и осъзнато.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!