BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доброволци от БЧК зарадваха малчуганите от с. Александрово на празника им Коледуване

В организираното от Народно читалище „Паисий-1896“ съвместно с ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, „Клуба на пенсионера и инвалидна“ в село Александрово община Ловеч бе организиран коледен базар на площада с изработени коледни сувенири от членове на „Клуба на пенсионера“ и ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ .

Коледари от училището, облечени в носии обиколиха хората на центъра и ги зарадваха с коледни песни и заедно с дейци от читалището извършиха Коледен обред.

Дядо Коледа пък с подкрепата на читалището и местния пенсионерски клуб зарадва всички малчугани с подаръчета и им пожела здраве и успехи в училище.

Младите червенокръстци пък раздвижиха децата в интерактивни спортни игри, в които мерихме бързина за минаване през лабиринта на дама, змейка, баланс на скок с крачета в различни позиции, скок от място, въртене в кръг и крос. Играта „доктор ох боли“ момичета и момчета се надпреварваха кой по-добре и по-бързо ще превърже доброволците кака Ани и бате Тео. Играхме и момичета срещу момчета в надпреварата „боулинг“ за точна стрелба, дърпане на въже, скачане на голямо въже и народна топка, която бе толкова спорна, че се включиха директора на местното училище и учители.

Пожелахме си весели Коледни празници и здраве и скоро да се видим в ден на танцово надиграване.

С коледните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор: песни,наричания, пословици и гатанки. Коледарските песни се изпълняват при коледуването – дружини от момци „коледари“, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче.. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. Най-общо те отправят пожелание за здраве и щастие в семейството и придобив в стопанството. Могат да коледуват както големи така и малки момци. След песните, те се даряват от стопаните с коледарски кравай,

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!