BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Румяна Нановска: Лекарите са изключително натоварени. Свободните легла в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч са само пет, а в интензивното отделение всичките са заети

Община Ловеч не е далеч от тъмночервената зона, с около 30 единици на ден заразените вървят нагоре. Това стана ясно на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, проведено на 15 октомври вечерта под председателството на кмета Корнелия Маринова.

Щабът за поред път обръща внимание на гражданите да използват възможностите за ваксинация, а при неразположение да се търси веднага консултация със специалист и да се приложи антигенен или PCR тест.

Лекарите са изключително натоварени. Свободните легла в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч са само пет, а в интензивното отделение всичките са заети, съобщи директорът д-р Румяна Нановска.

Вместо да свършим най-лесното – да се ваксинираме, изправени сме пред абсурдната ситуация да се борим за свободни легла, изтъкна кметът Корнелия Маринова, и добави, че превенцията е лична грижа и отговорност на всеки един гражданин.

За пореден път медицинските специалисти коментираха факта, че ваксинираните лица, когато се разболеят от Ковид-19, го прекарват с по-лека симптоматика. Нови легла могат да се разкрият, но има проблем с персонала, изтъкна д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч.

Към 14 ноември заболеваемостта е 391 на 100 000 души, съобщи директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. През последния ден в общината има 23 случая, трима са постъпили в болница, осем са ученици. Ваксинацията в областта изостава с около два пункта назад от средното за страната, което е 22.6%.

Карантинираните паралелки в общината са 14 – две в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, две в Професионална гимназия по механоелектротехника, три в ОУ „Димитър Димов“ и седем в Природо-математическа гимназия – Ловеч. Има и две групи под карантина в детски градини. Това съобщи началникът на РУО Еленко Начев.

До вторник се очакват да бъдат обявени новите мерки на национално ниво, те ще бъдат по области и тогава ще има ново заседание на Общинския щаб в Ловеч.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!