BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Една трета от намерените възрастни хора в къща за гости и в социален дом в село Добревци са без документи

Даниела Балабанова, БТА
Една трета от възрастните хора, открити при претърсване на 8 май в Дом за стари хора и къщата за гости, в съседство, в село Добревци, община Ябланица, са без документи са самоличност, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Това са 16-18 души от общо 71 възрастни, като двама от тях са италианци. По думите на Вълков липсват и документи, касаещи правното основание, на базата на което възрастните хора пребивават в Дома, единствено са намерени 15 договора за туристическата услуга “настаняване”.
Окръжният прокурор припомни, че в условията на образувано досъдебно производство в Районната прокуратура – Тетевен, е извършено претърсване и изземване в двете сгради, като били установени 20 души в къщата за гости, а останалите – в социалния дом. За тях са намерени само 55 лични карти, а за останалите не били представени лични документи.
Иззети били много документи, писмена документация, веществени доказателства, които касаят дейността на Дома. Една от двете сгради през есента на 2015 година е регистрирана в Агенцията “Социално подпомагане” като социален дом “Добревци”, а почти по същото време – и като Дом за стари хора. В рамките на няколко дни е регистрирана в община Ябланица като пансион, с капацитет 19 стаи с 40 легла. Четири години по-късно, през 2019 г., регистрацията й като пансион е прекратена, каза още Вълков.
Пак през 2015 г. другата сграда в съседство е регистрирана като къща за гости, построена с евросредства по линия на Фонд “Земеделие”. В деня на претърсването там са установени 20 възрастни. “На базата на това, че в условията на извънредно положение всички къщи за гости са преустановили своята дейност и не приемат посетители, там се установяват такива”, добави прокурорът. Затова управителят е привлечен като обвиняем за три престъпления – документни престъпления, присвояване и нарушаване на противоепидемичните мерки, свързани с извънредното положение.
Той каза още, че печатът под намерените 15 договора за настаняване на възрастните хора е на резиденцията “Карамел”, както се води къщата за гости, а подписът – на нейния управител. Установено е също, че през последните два месеца има документирани 58 нощувки в тази къща за гости, която е с капацитет 38 човека, добави Вълков.
“При претърсването и изземването част от персонала изчезна, което налага извода, че лицата, които обгрижват тези стари хора, нямат документи, трудови договори или такива, които позволяват да се готви храна и предоставя на тези възрастни”, заяви още прокурорът.
Той добави, че хората са в добро здравословно състояние, но все още не се знае кои са техните роднини и по какъв начин и кога са се озовали в тези сгради. Има данни за недобро отношение към някои от пребиваващите. “Мнението на инспекторите от РЗИ е, че, по тяхна преценка, в двете сгради има фрапиращи нарушения и те могат да ги затворят”, посочи Валентин Вълков.
По думите му заявено било, че там хората се хранят чрез кетърингова фирма, но в приземните помещения е намерено всичко необходимо да се приготвя храна.
Разследването по случая продължава. Районният съд в Тетевен е постановил мярка за неотклонение “домашен арест” на собственичката на къща за гости. Мярката ще бъде обжалвана. Предстои и разпит на управителя на социалния дом, който е съпруг на задържаната, но е под доброволна карантина, каза още окръжният прокурор.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!