BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да си извадим зелен сертификат?

От 25 октомври 2021 достъпът до кафенета, ресторанти, фитнеси, големи магазини, театри, кина и молове е възможен само със зелен сертификат. Как да се сдобием с такъв, как да го съхраняваме и колко време важи? Ето отговори на най-важните въпроси:

Кога мога да си извадя зелен сертификат?

За да имате такъв, трябва да сте ваксинирани (с две дози от ваксините на „Астра Зенека“, „Модерна“ и „Пфайзер“ или с една с тази на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“), да сте преболедували COVID-19 (доказано с PCR или антигенен тест след 1 декември 2020 г.) или да имате отрицателен резултат от тест.

Колко време важат?

Сертификатът след ваксинация е на практика безсрочен, тъй като на европейско ниво все още няма взето единно решение.

Ако сте преболедували, сертификатът ще важи 6 месеца след установяването с PCR тест. Днес този срок беше удължен до 1 година.

Ако имате негативен резултат от тест, сертификатът Ви ще важи между 48 часа (за антигенен тест) и 72 часа (за PCR).

Как изглежда?

Зеленият сертификат може да получите и съхранявате на хартиен или дигитален формат. Ако се ваксиниране с „Янсен“, сертификат получавате веднага. Ако сте избрали двудозова ваксина, ще е необходимо да изчакате периода между двете дози (при „Астра Зенека“ около два месеца), както и още 14 дни след поставянето на втората игла. Сертификатът се получава от ваксинационните пунктове. От днес, само на територията на страната, ще евъзможно да получите сертификат и след първата доза от двудозовите ваксини. Така зеленият Ви сертификат ще важи за посещение в закрити обществени пространства, но не и като документ за пътуване извън страната.

Ако сте преболедували или сте с отрицателен тест, сертификат се вади от лабораторията, в която сте тествани.

Зелен сертификат може да се извади и при личните лекари.

Изваждането на сертификат отнема около 5 минути.

Как да получа дигитален сертификат?

Цифров сертификат може да извадите от сайта на здравното министерство в секцията „Аз и моето семейство“. За да го направите, трябва да въведете ЕГН, трите си имена, както и кода, който получавате при ваксинация или тест. За да го направите, не ви е необходим електронен подпис.

Ако сте преболедували, ще трябва да попълните още номер на лична карта, телефон и след това и изпратения SMS код.

Зелен сертификат на телефона?

Можете да свалите документа в pdf формат и да го съхранявате така.

По-удобно обаче е съхранението само на QR кода. За да го направите, може да използвате официалното приложение COVID CHECK BG или друго от типа на приложенията за съхранение на карти като CardBox.

След това, за да запазите сертификата, е необходимо единствено да сканирате QR кода.

Трета доза?

Ако сте получили и трета доза, не е необходимо да променяте сертификата си. Това няма отношение към издаването му.

Нужно ли е преформатиране?

Ако обаче сте ваксинирани преди 1 юни, то ще ви е необходимо да промените сертификата си. Това става бързо, като е необходимо единствено да въведете име, ЕГН и кода от предишния Ви сертификат в същата секция на сайта на здравното министерство. Сертификатът Ви автоматично се преформатира и можете да свалите и запазите валидната версия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!