BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Клетва положиха военнослужещите от новото военно формирование в Ловеч

Положиха клетва военнослужещите от новото военно формирование 57 260 в Ловеч, което се намира в местността Гуровото. Това стана на 9 ноември 2022 г. с тържествен военен ритуал на плаца, пред официални лица и много граждани.
Командирът на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров прие тържествения строй. Отец Кънчо Кабадийски отправи молитва за здраве и благополучие и освети със светена вода войнския строй.
Новоназначените 44 военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат честно на българския народ, да спазват конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават целостта и независимостта на Република България.


Съставът е назначен след спечелен конкурс за военно формирование 57 260 – Ловеч, което е част от военно формирование 48 940 – Бургас. Към тях има и 14 военнослужащи, които са по Закона за резерва и са първа смяна на срочна служба в доброволния резерв. На същата територия функционира и досегашното военно формирование 24 480 с началник подполковник Теодоси Томанов.
В своето поздравление кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова благодари за запазения войнски дух на града.
„След 17 години тишина и липса на войнска клетва в поделението днес се случва този вълнуващ момент – да отворим вратите на ново формирование. Клетвата не е просто обещание. Тя е слово на чест и дълг. Това е особено важно в днешния момент, когато на 300 км от границата ни текат реални военни действия“, каза Корнелия Маринова. Кметът благодари на всички офицери от Ловешкия гарнизон, на подполковник Теодоси Томанов, както и специално на генерал-майор Красимир Кънев за усилията му да се финализира работата по новото формирование.
Областният управител инж. Светослав Славчев в поздравлението си посочи, че днешният ще остане незабравим в паметта на новите кадрови войници и на техните близки. Поздравление отправи и бригаден генерал Тодор Тодоров, като пожела: „Скъпи воини, бъдете здрави, успешни и верни на думите, които изрекохте и превърнете клетвените слова в свои дела.“
Церемонията премина с участието на Представителния Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Ритуалът бе наблюдаван от много роднини, близки и приятели на военнослужещите. Имаше и групи от стари набори, които се възползваха от обявените „Отворени врати“ и си бяха организирали срещи. След това всички желаещи разгледаха уникалния музей „Въоръжение и техника“ и изложбата „Бойни припаси“.

Община Ловеч, пресцентър
09.11.2022 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!