BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Корнелия Маринова: Досега успяваме да сме една крачка напред в мерките срещу пандемията от коронавирус, но трябва да имаме готовност за по-тежки ситуации,  дано не се стигне дотам

„Досега успяваме да сме една крачка напред в мерките срещу пандемията от коронавирус, но трябва да имаме готовност за по-тежки ситуации,  дано не се стигне дотам.“ Така се обърна  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова към присъстващите кметове на кметства и кметски наместници на населените места на територията на общината по време на редовната работна среща на 27 март 2020 г. В разговора участваха Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, инж. Тони Паричев, директор на дирекция АПИО,  Валерия Баръмова, началник отдел „Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“, Десислава Иванова, началник отдел „Икономически дейности и бюджет“, както и представители на транспортните фирми, които извършват пътнически превози.

Дневният ред включваше обсъждането на проблемите на населението по време на извънредното положение в страната. Стана ясно, че от 1 април т.г. вече 329 души ще бъдат обхванати от Домашен социален патронаж. Други 163 граждани са обхванати от „Патронажна грижа“, която има възможност да се разшири.  Кметовете и кметските наместници имат задължение до  31 март, вторник, да предоставят информация за  нуждаещи се от помощ възрастни хора по селата. Критериите са да са на възраст над 65 г. и да са в риск, тоест поставени под карантина.

Вземат се спешни  мерки за изграждане на нова доброволческа мрежа по селата, която да помага за доставка на лекарства и храни на хора в затруднение. Това съобщи Весела Цанкова от Сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, което вече реализира Програмата „#ЩеСеСправим заедно – Извънредно положение“ с горещи телефони за помощ. Досега има 21 случая на обаждания и доставки за храни и лекарства за града и селата Александрово, Радювене, Дренов и Баховица. Доброволците трябва  да бъдат хора, познати в населеното място, което да гарантира, че няма да се правят опити от външни хора за измами. Затова ще бъде създаден и регистър на доброволците.

Тази доброволческа мрежа ще бъде използвана на следващ етап, ако се наложи да се въведат още по-строги мерки за придвижване между населените места. Засега режимът е сравнително либерален, защото близките на възрастните хора могат да пътуват с цел доставяне на храна и лекарства. Селските кметове поискаха облекчен режим в аптеките за получаване на лекарства чрез рецептурните книжки. Още по време на срещата

кметът Корнелия Маринова обсъди по телефон с д-р Анета Винева, директор на РЗИ, възможността за въвеждане на консенсунен механизъм и това ще бъде направено. Стана ясно, че в някои села, като Пресяка, Горан, Къкрина и Слатина, с доставка на лекарства се занимават личните лекари, но не навсякъде е така.

По повод предстоящото получаване през април на пенсии и социални плащания бе решено да се пуснат извънредни пътнически автобуси за онези, които ги теглят  с дебитни карти. Такива са около 60 % от населението.

Автобусите ще свързват с града онези селища, които в момента са със спрени пътнически линии. Те ще пътуват на 8 април (сряда) и 22 април  (сряда), часовете ще бъдат съобщени допълнително във всяко селище.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!