BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Корнелия Маринова: Никой не е застрахован от зараза, но сме взели мерки и в Ловеч е относително спокойно

Корнелия Маринова

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова даде на 19 март ексклузивно интервю за ТВ Зетра. В него се обяснява какви специфични мерки е взел Общинският оперативен щаб за предотвратяване и ограничаване на разпространението на коронавирус. Предлагаме ви пълния текст на разговора. Запис виж тук
Как определяте ситуацията в Ловеч във връзка със заболяването, което има днес?
Ситуацията в Ловеч е както в цялата страна, ние сме в извънредно положение, но смятам, че е относително спокойно.

Бързо приехме правилата, които бяха наложени от Националния оперативен щаб и работим съобразно тях. За нас не е изненада, че имаме и пациент, макар и гражданин на Троян, който е настанен с това заболяване в нашата Многопрофилна болница. От самото начало първите регистрирани случаи бяха в двете съседни области на Ловеч – Плевен и Габрово. Изненадата обаче дойде от там, че заразата бе пренесена от един далечен град, такъв като Банско. Това всъщност означава едно – никой не е застрахован от заразата, тъй като движението на хората е свободно. Пак казвам – имаме относително спокойна ситуация и обстановка на фона на извънредното положение в страната.
– Какви мерки за опазване на гражданите предприема Община Ловеч?
Всички, които произтичат от заповедите на министъра на здравеопазването, като и решения на Националния оперативен щаб. Разбира се, че се съобразяваме мигновено с тези мерки, а нашият Общински оперативен щаб ги конкретизира. Правим така, че да се упражнява ефективен и активен контрол от страна на местната власт. Разбира се, тук искам да кажа, че веднага сформирахме и междуведомствени екипи от Районното управление на полицията, от Регионалната здравна инспекция, търсим съдействието и на Българската агенция по безопасност на храните от нейната областна дирекция. Два такива екипа са сформирани, които на практика извършват контрол. Нашата работа е да предотвратим събирането на групи от хора, така че да елиминираме възможностите за контакти и за разпространяването. Не случайно и мерките, които предприемаме, са обозначени и назовани точно по този начин – „Мерки за ограничаване и предотвратяване на коронаируса в община Ловеч“. Мога да спомена някои от тези наши специфични мерки, които прие нашият Общински щаб. Това стана още от понеделник, 1 март, на поредното съвещание на Общинския оперативен щаб:
– Разредихме честотата на превоз на пътници, както на територията на град Ловеч, така и към селищата от общината и междуградския транспорт. Разбира се, че е съобразено и с възможностите на ЖП – транспорта и превоза, например до Троян. Тоова е една от важните мерки за намаляване и честотата на пътуване и контактите между хората.
– За нас е много важно да оказваме подкрепа на възрастните хора, за това и много активно, съобразно разписаните нови условия и правила, работи и Домашният социален патронаж. Правим всичко необходимо, за да разширим обхвата и да включим и още допълнително възрастни хора, така че да полагаме грижи за тях. Новата услуга „Патронажна грижа“, която стартирахме преди няколко месеца, работи по същия начин. Тя е почасова и извършва здравна и социална грижа.
– Имаме четири допълнителни телефона, които са достъпни за гражданите и които оповестихме доста активно, за което ни помогнахте и вие, медиите. Номерата се ползват активно и на два от тези телефони стоят здравни специалисти. Специалистите по здравеопазване на община Ловеч, тъй като училищата, детските ясли и градини са затворени, също съдействат за предприемането и реализирането на мерките, които сме набелязали
– Отменихме неналожителните масови прояви, всички обществени обсъждания. Най-вероятно ще отпадне и Цветница, тъй като датите на провеждане са в границите на извънредното положение. И това става за наше съжаление и за съжалението на всички българи, че празникът няма да може да бъде отпразнуван по начина, по който става в Ловеч – а това е една страхотна традиция. Няма да скрия, че за мен под въпрос е и Празникът на града – 11 май. Но днес има по-важни неща и те са свързани със здравето на хората и максимално намаляване на рисковете от заболеваемост от COVID – 19.

– В тази ситуация има ли нещо специфично за Ловеч, по-различно от това, което е в цялата страна?
Ловеч не е толкова пренаселен град и може би в тази ситуация това му дава известно предимство. Преди малко при мене влезе началникът на РУ на полицията и каза: „Като че ли животът в града е замрял“. Мисля, че това е важно, добре е за ситуацията, в която всички сме поставени. Разбира се, имаме си нашите особености, като например това, че имаме доста възрастно население. И от тази гледна точка мерките, които се планират, както на общински ниво, а чувам вече, че и Националният оперативен щаб предвижда да се въведат допълнителни мерки за възрастното население. Защото те са най-податливата и рискова група, а същевременно са и хората, които са най-чувствителни, най-уязвими и толкова важни за всички нас, като наши родители и близки. Друг проблем са тези компактни групи, които започват да се завръщат от много държави. В момента очевидно там има стагнация, липсва работа, въведено е извънредно положение. Ситуацията прави така, че те да се завръщат по родните места. Има важна роля за медиаторите. Става дума за селата Александрово, Чавдарци и други големи села. Тези групи трябва да бъдат поставени под карантина, както е актуализирана и заповедта на министър Кирил Ананиев в т. 1. Всички тези 16 държави, от които временно е преустановено допускането на чужди граждани и българи, които се връщат от тези държави, да бъдат подлагани на задължителна карантина. Това поставя още по-строги задачи пред всички нас, като местна власт, полиция и РЗИ, пред Областен щаб, който работи много активно, председателстван от Областния управител. Така че опитваме и координираме буквално в крачка нашите общи усилия, за да се справим със ситуацията.
Отговаряме и непрекъснат на въпроси, написани във фейсбук или поставени по телефона. Някои от тях са трогателни: Например защо затваряте фитнес-залата. Хората не могат да приемат, особено по-младите, че тези мерки са наложителни, че ограничаването на социалните контакти е изключителното и първостепенното условие, за да предотвратим разпространението на тази зараза. И за това и разчитам на вас – медиите, за да довеждате до знанието на хората, да популяризирате тези мерки, да получаваме разгласата на отговорите. Питат още защо Транспортният мост е затворен? Защото е в ремонт, защото в момента фирмата-изпълнител извършва тези неотложни дейности, които бяха абсолютно необходими за укрепването на самата конструкция и за подобряване на общото му техническо състояние.
– И в контекста на всичко, казано до сега, какво е Вашето конкретно обръщение към жителите на Ловеч?
Искам всички да запазим спокойствие, защото животът продължава, защото ситуацията е извънредна, но тя е временна. Ние оставаме и трябва да продължим. Да, ние сме наистина в извънредно положение, но не са в такова положение за нашите сили, нашата воля, нашият стремеж към това да си свършим работата, да преодолеем проблемите и да продължим напред – горди, с изправена глава и достойни хора.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!