BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът отлага поклонението в памет на жертвите на комунистическия лагер край Ловеч

Заплахата от епидемия от коронавируса и извънредното положение, прието от парламента в България за ограничаване на заразата, налага отмяна на ежегодното поклонение в памет за жертвите на създадения от комунистическия режим концлагер край гр. Ловеч. Това съобщи сайтът desebg.com.
От 1990 г. насам той неизменно се провежда всяка година в предпоследната събота на месец март. Тази година поклонението трябваше да се състои тази събота, 21 март. 2020 г., но непредвидените обстоятелства ще отложат поклонението.


Пред desebg.com кметът на Ловеч Корнелия Маринова потвърди, че поклонението ще се отложи и проведе, когато обстановката се нормализира.
Зловещият концлагер край Ловеч е създаден от МВР-ДС със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП при закриването на лагера „Белене” през август 1959 г.
В официалните документи на ДС той се нарича „Трудовата група” – Ловеч, но сред населението неофициално придобива известност като лагера „Слънчев бряг”, заради манипулирането на причините за убийствата на лагеристите от ръководството на лагера, което в много от смъртните актове на убитите записва, че са починали в резултат на „слънчев удар”.
Първоначално в лагера край Ловеч са прехвърлени от „Белене” 166 лагеристи, определени като „непоправими рецидивисти”, но лагерът бързо се превръща в място за разправа с противници на режима.
В него за въдворени оцелели дотогава бивши депутати от земеделската опозиция, адвокати, търговци, младежи, представители на интелигенцията – артисти, музиканти и др.
За лагера отговаря зам.-министърът на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, дясната ръка на първия секретар на БКП Тодор Живков в МВР-ДС.
По негови устни разпореждания лагерната администрация създава изключително тежък, нечовешки режим.
През лагера минават най-малко 1500 души, като в него смъртта си намират най-малко 151 души.
Лагерът е закрит тихомълком от Политбюро през пролетта на 1962 г. тихомълком, след като във върхушката на комунистическата партия избухва скандал, достигайки информация, че в в лагера се извършват безпричинни убийства.
След рухването на тоталитарната комунистическа система през 1989 г. местният СДС организира шествие още пред пролетта на 1990 г. поклонение от центъра на Ловеч до каменната кариера край града, до която е създаден лагера. Отговора до тази година поклонението се провежда без прекъсване ежегодно в края на всеки месец март и събира много хора от региона и страната.
През изминалите три десетилетия това е едно от местата в България, което се е превърнало в място за памет на жертвите на комунистическия режим.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!