BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловешката „Мяра за мяра“ гостува в столицата на 19 ноември, „Духът на Гогол“ ден по-рано (допълнено)

Мяра за мяра, реж. Крис Шарков
Духът на Гогол, реж. Биляна Петрова

Драматичният театър Ловеч ще представи  пред софийска публика трагикомедията на Уилям Шекспир „Мяра за мяра“. Това ще се случи на 19 ноември от 19 ч. на сцената на театър „Азарян“. Това съобщи във ФБ режисьорът Крис Шарков. Премиерата в Ловеч бе на 7 октомври т.г. Ден по-рано, на 18 ноември, ще се играе и „Духът на Гогол“ с режисьор Биляна Петрова, допълниха от театъра.
В „Мяра за мяра“ Винченцо е княз на Виена. Един ден той заявява, че трябва да напусне спешно страната и предава властта на граф Анджело. Но вместо да го направи, той се преоблича като монах с цел да следи управлението на народа. Анджело никак не се бави с дадените му правомощия и осъжда на смърт Клавдио, защото в корема на бъдещата му съпруга Жулиета расте незаконното им дете. Всичко е в ръцете на Изабела – неговата сестра, на която ѝ предстои да стане монахиня. Чрез пратеник тя е помолена да отиде лично при Анджело и да измоли животът на брат ѝ да бъде помилван. Но Анджело е запленен от красотата и непорочността на Изабела и заявява, че ще се смили над Клавдио, ако тя се съгласи да му даде девствеността си.
Как завършва тази драматична история и дали накрая възтържествува правдата, засега остава загадка.
С пиесата „Мяра за мяра” Шекспир се завръща в репертоара на Драматичен театър Ловеч след 30-годишно отсъствие.
Режисурата на Крис Шарков предлага съвременна интерпретация на английския драматург, придържайки се към класическата Шекспирова история. „Мяра за мяра“ е определяна и като трагикомедия и като част от така наречените „проблемни“ негови пиеси, които разискват заплетени казуси и са близки до съвременни жанрове като съдебния трилър.
Спектакълът обръща погледа към вечните дилеми между лицемерието и справедливостта, престъплението и възмездието и насочва вниманието на зрителите към съществуващите морални ценности.
„Мяра за мяра“ е интригуваща история за перформативността на властта, за наблюдението и за емоционалната манипулация. „Мяра за мяра“ изпитва и изследва границите на човешкото, преоткрива мястото на прошката, милостта и любовта в един проблемен и разпуснат свят“, споделя Крис Шарков.
Преводът на пиесата е дело на Валери Петров, а сценографията и костюмите – на Кирил Наумов. Консултантът по Шекспировата реч е Сава Драгунчев, музиката – на китариста и композитор Георги Георгиев от група „Остава“, хореографията – на Илона Маринова и плакатът – на Изабела Манолова.
Участват: Князът – Явор Бахаров,Анджело – Павел Емилов, Изабела – Боряна Бабанова, Клавдио – Любомир Ковачев
Лучио – Георги Грозев, Мариана – Ива Кирова, Ескала – Силвия Чобанова, Тъмничарят – Явор Костов – Яша, Мадам Свръхврът – Марина Георгиева.

Ден по-рано, на 18 ноември, пак на сцената на театър „Азарян“  от 19.00 часа ще се играе „Духът на Гогол“, с режисьор Биляна Петрова. „Столицата предлага голяма трибуна, от която можем да заявим какво ни вълнува в тези особени времена. И двете представления ще провокират зрителите да отправят поглед към себе си“, казва директорът на Драматичен театър Ловеч Биляна Петрова пред столичен сайт.

Идеята за „Духът на Гогол“ се повява години преди неговото реализиране. Биляна Петрова, която е негов автор, се връща към тази идея и решава да я осъществи с помощта на актьора и режисьор Дамян Тенев.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини.

Една от основните действащи нишки в спектакъла е гласът на Гогол, който засилва въздействието на образа му. С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България“ Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Спектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така интересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото.

Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“, обяснява Петрова за постановката.

„Духът на Гогол“ е  сценографски дебют на Изабела Манолова, която е и автор на костюмите. В работата по проекта се включват и Цветина Генева, Ивана Топалова и Десислава Латинова – студенти от катедра „Резба“ на Националната художествена академия, с преподавател доц. Роберт Цанев, който и до момента е зам.-ректор на Академията.

„За мен „Духът на Гогол“ беше един старт и огромно художествено предизвикателство. С директора на Драматичен театър Ловеч и режисьор на спектакъла – Биляна Петрова, отделихме може би повече от месец за така наречената „суха подготовка“, търсейки точния характер на представлението и визуалната му композиция.

В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Ива Кирова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!