BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловешка фирма дължи близо 140 хил. лв. неизплатени заплати на работници.

„Ловешката фирма за производство на метални легла за тапицерската и мебелната промишленост „Технокороза“ АД дължи 137 500 лева неизплатени заплати на 275 работника“. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда Митко Митев, цитиран от БТА.

По думите му, служителите на фирмата не са получавали заплати за октомври и ноември миналата година, а през септември са им изплатени 60 процента от възнагражденията.

Той добави, че два месеца – ноември и декември, фирмата е била в принудителен престои поради липса на оборотни средства за закупуване на материали. От една седмица работата е възстановена.

Митко Митев каза още, че ако при проверка през февруари се установи, че не са изплатени заплатите на работниците и ако са налице условията, свързани с една трета от персонала да не е получавал трудови възнаграждения повече от два месеца, Инспекцията по труда има правомощията да внесе искова молба в съда за обявяване на процедура за несъстоятелност на предприятието.

Директорът на Инспекцията по труда посочи още, че през 2019 г. инспекторите са извършили общо 933 проверки в 639 предприятия в Ловешка област. Констатирани са близо 4300 нарушения, от които половината са свързани с осъществяване на трудовите правоотношения.

От тях най-голям е броят на нарушенията, свързани със заплащане на труда – 620. Установени са и 85 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор.

Инспекторите са приложили 4077 принудителни административни мерки, издали са 8 акта за спиране на машини и съоръжения, а трима работника са отстранени от работа.

Издадените наказателни постановления са 268. Влезлите в сила са 244, с общ размер на санкциите над 240 хиляди лева.

Източник: dariknews.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!