BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Комитова в Троян: Започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, което да позволи целогодишно преминаване през Троянския проход

С промени в проекта на Закона за ВиК предвиждаме всеки гражданин да има гарантиран достъп до 3 куб. м вода на социално поносима цена

Догодина започваме проектиране на снегозащитно съоръжение, с което движението през Троянския проход да бъде целогодишно, без затваряне през зимния сезон. Това обяви на среща с кметове в Троян министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Сред участниците бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, по чиято инициатива се състоя срещата, областният управител на Ловеч инж. Светослав Славчев, кметът на община Летница д-р Красимир Джонев, кметът на община Ябланица Найден Найденов и др.

„С това ще решим многогодишния проблем на Троян и Карлово с преминаването на прохода през зимата“, посочи министър Комитова. Тя обясни, че първата стъпка за реализиране на инициативата е направена – в програмата на АПИ за следващата година се предвижда обявяване на обществена поръчка на избор на фирма за проектиране, като са възможни 2-3 технически решения за предпазване от заснежава на върха. След проектирането и издаване на разрешително за строеж ще се търси финансиране, като в зависимост от стойността, проектът би могъл да се финансира от бюджета на МРРБ, или при по-висока стойност – с европейски средства. Това е първата крачка за решаване на проблема“, посочи регионалният министър.

Подготвяме промени в проекта на Закона за ВиК, с които да решим проблемите с консолидирането на общините в единни ВиК асоциации, цената на водата и гарантирането на отрасъла като стратегически, информира още министър Комитова. Тя обясни, че има европейски изисквания за получаване на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК съоръжения. И те се налагат, заради приетите от предишни правителства промени в Закона за ВиК, с които се задължават всички общини в дадена област да се консолидират в една асоциация и да са обслужвани от един ВиК оператор. Тъй като не всички общини са съгласни, има 6 области в страната, които не могат да получат милиони европейски средства за обновяване и модернизиране на  канализации, водопроводи, пречиствателни станции за отпадни и питейни води. Липсата на консолидация е причината област Ловеч също да е лишена от възможността да развие мащабна инфраструктурна дейност.

„Ако Вик дружествата в тези области правят собствени инвестиции, те ще се отразят върху цената на водата, а ако ползваме безвъзмездните евросредства това няма да е така“, обясни Комитова. С новия закон целим да отстраним допуснатите грешки по отношение на цените, асоциациите и териториалния обхват“, заяви министърът. С промените ще има и социално поносима цена на водата. Предложението е да се запише, че всеки гражданин ще има право на 3 куб. м вода, която ще се заплаща на по-ниска цена. Количествата над този показател ще се облагат на по-висока цена. „По този начин ще защитим правото на достъп на хората до питейна вода за битови цели. Всеки, който ползва водата за басейни, автомивки, поливане, т.е. потребява питейна вода за други цели, ще заплаща по-висока тарифа“, каза още регионалният министър.

Арх. Комитова посочи още, че сред предложенията ще бъде отпадането на възможността за концесии при водоснабдяването. „Стратегическият отрасъл „Водоснабдяване“ трябва да се защити да не преминава в чужди ръце, всеки българин е необходимо да има достъп до него на поносима цена“, коментира Комитова. Промените ще въведат и ред в структура за управление на ВиК дружествата, защото в момента има поне 5-6 звена с директори на много високи заплати, които управляват, но не носят отговорност.

Регионалният министър увери, че ако Народното събрание гласува промените, ще се даде възможност общините да избират към коя ВиК асоциация да се присъединят, както и темата с единната цена на водата. „Смятаме, че с промените ще удовлетворим желанията и на общините, и на ВиК операторите“, коментира тя. Промените ще позволят и със средства от Плана за възстановяване и развитие да се финансират ВиК проекти на 13 общини с население между 2000 и 10 000 души, които нямат достъп до оперативните програми.

„Нуждите на отрасъла големи. С бюджетите, които имаме, не можем да отделим по 180-200 млн. лв. на област. Срещам се с много кметове на неконсолидирани области – призовавам ги да се консолидират, за да направим добро за нашите хора. В Троян имаме успешно общинско ВиК дружество, но не навсякъде те могат да изградят пречиствателни станции за отпадни води. Ако сами ги строим ще се повиши много цената на услугата. Ако не изградим тези станции, ще имаме санкции от ЕС, в контекста на зелената сделка“, каза още тя.

Регионалният министър увери представителите на местната власт, че ще бъде наваксано закъснението с разплащането на проектите, които се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. „През изминалите дни разплатихме около 10 млн. лв. по проекти, подготвяме разплащането на още 30 млн. лв.“, каза Комитова.

„Моят кабинет е отворен и който иска среща я е получил, поставил е всеки проблема си, щастлива съм, когато мога да го реша. Подкрепила съм всички идеи на кметове, областни управители, свързани с регионалното развитие. А регионалното развитие е една цел, която преследваме всеки ден, реализирайки много на брой малки проекти, за подобряване живота на хората, свързаността, а не да усвояваме пари, да подобрим стандарта, да го изравним, защото имаме лошо регионално развитие.

В МРРБ не се говори за партии, думата партия е забранена – проектите нямат цвят. Те се правят с бюджета на всички с данъците от всеки гражданин – от бабите, които си купуват хляб, до едрия бизнес. И строежите на България нямат цвят. Дори помагам на кметове на партията, която най-много ме атакува“, каза още Комитова на срещата.

Министърът коментира и възможността да се отделят повече средства от държавата за ремонт и поддръжка на третокласната пътна мрежа в общините. „Даваме 1,5 млрд. лв. годишно за поддръжка на пътища и никога те не достигат до третокласната мрежа или общинските пътища. Моята борба е да рентабилизираме този процес – да осигуряваме 1,5 млрд. лв., но да реновираме два пъти повече пътища. С по-голям контрол и с гаранции, че положеният асфалт няма да подлежи на ремонт на ремонта след година. Например, ремонтът на АМ „Тракия“ – 200 млн. лв. за 40 км – нямат гаранция, няма документи. Искам да защитим ремонтите 4-5 години, а не да правим ремонт на ремонта след година. Да подобрим този процес и работим в тази посока. Целта е по-малко корупционни схеми, повече контрол, качество и гаранционни срокове“, каза арх. Комитова.

Кметът на Троян Донка Михайлова коментира след срещата, че днес има три добри новини за региона, които се отнасят за решаването на дългогодишни проблеми в населените места.

По-късно пред журналисти министър Комитова информира, че зимното почистване няма да бъде провалено, като са взети всички мерки то да се случи. „Няма никакъв риск, освен ако някоя фирма реши да ни бойкотира по политически причини, коментира Виолета Комитова. „Продължаваме да сключваме споразумения и настояваме да работим със старите фирми, няма нищо провалено. Старите договори, които заварихме, за поддръжка на пътища и зимно почистване, които са петгодишни и са над договорените – например, 20 милиона договор, а извършена работа за 200 милиона лева, се оказа, че по тях не можем да плащаме, защото влизаме в нарушение“, поясни министърът. Вече има сключени четири споразумения с „Автомагистрали“ ЕАД за зимното поддържане на магистралите в страната. Подписани са и още 12 споразумения с пътните фирми, поддържащи републиканските пътища в различни области на страната. Изразено е съгласие и с още 12 обединения, с които престои да се сключи споразумение до края на седмицата.

На въпрос за арестите при мащабната акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала „Хемус“, министърът посочи, че не е била уведомена за това. „Всеки има право да проверява в тази държава – има НАП, има Икономическа полиция, има структури, които се занимават с това. Аз се занимавам със строежите. Нищо не мога да кажа за арестите. Вътрешният министър не е длъжен да ме информира, това са специални операции“, каза още Виолета Комитова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!