BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Младежи от 5 държави гостуваха на кмета Мариново по проект за медийна грамотност за младежи

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие на 23 август участниците в международен проект, съфинансиран по програма „Еразъм +“, с наименование „Media 4 YOU – Media Literacy for Youth“ (Медийна грамотност за младежи) . Проектът е разработен от екипа на НЧ „Напредък – 1920 г.“, с. Баховица, община Ловеч, заедно с партньори.

На срещата кметът Корнелия Маринова направи кратко представяне на общината и разказа по какви европейски проекти се работи. „Младежките политики са най-важното за мен като кмет. Нашата задача е да ви отворим вратите и да ви помогнем“, изтъкна Корнелия Маринова. Кметът на Ловеч подчерта колко много разчитат на доброволците от библиотеката и БЧК за стартиралата информационно-агитационна кампания „Ваксинирай се! Спаси живот!“.

В срещата участие взе и Петър Деков, директор на дирекция „Проекти и програми“.

Гостите се интересуваха от това какви медии има у нас, каква е медийната политика на общината, разказаха и как е в техните страни. В едночасовия разговор стана ясно колко е  важно да разпознаваме фалшивите новини, особено във времена като днешните, когато имаме пандемия.

В проекта са включени 42 участници от пет държави. Групата е в Ловеч от 19 до 26 август 2021 г.  Младежите са от България, Турция, Северна Македония, Италия и Унгария. Чужденците са 35, останалите участници са от София  – трима, а двама са от Баховица. Всеки един от партньорите по проекта включва групи от шест до девет младежи и имат един групов лидер – общо пет. Мониторинг по проекта осъществява  Националната агенция за България (Център за развитие на човешките ресурси).

Медийната грамотност на младежи е важен въпрос.  С развитието на технологиите и глобализацията медиите станаха все по-разнообразни. Обществото започна да използва тези комуникационни инструменти не само за да научават новини, но и за да определят тяхната истинност. Това развитие доведе до голямо количество невярна информация, т.нар.  фалшиви новини. Различаването на достоверните новини се превърна в трудност за хората. Измерването на надеждността на намерената информация е оставено на човешкото самосъзнание. С встъпването в 21. век се извършват редица промени за дигитализация и модернизация на обществото. Комуникационните технологии, мобилните устройства и интернет от тогава до днес навлизат с огромна сила, оставяйки категоричен отпечатък в живота и начина на общуване при хората.

Основните цели на проекта са свързани с придобиване на умения за разпознаване на фалшивите новини и оценка на тяхната правдоподобност, откриване на информация от проверени източници, запознаване с добри практики и тяхното приложение.

Основните дейности по проекта са свързани с опознаване на програма „Еразъм +“ и сертификата Youthpass, използването на неформални техники за откриване на значението за използването на проверена информация, нейното въздействие и приложение, посещение на местна преса в Ловеч и разработване на нови проектни предложения.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!