BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-прозрачна сред институциите в Ловешка област остава Община Троян

Даниела Балабанова

Най-прозрачна сред институциите в Ловешка област остава Община Троян, въпреки че пада една позиция надолу и заема 12-то място сред 562 институции. Това сочат резултатите от традиционното годишно проучване на Програма “Достъп до информация” /ПДИ/, чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт. В периода 10 февруари – 15 април ПДИ прегледа и оцени Интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в Интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ от края на 2015 г. Нивото на прозрачност през 2020 г. бе оценявано с точки по 109 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 119 индикатора за общините, и 95 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и второстепенни разпоредители с бюджет.

Според проучването институциите в Ловешка област се изкачват нагоре в общия рейтинг, като прави впечатление, че общините са по-прозрачни от структурите на централната власт.

Според сравнителния рейтинг Общините Тетевен и Угърчин са се изкачили, съответно с 11 и 15 места, и заемат 26-то място в националната класация. След това е Община Ловеч, която е на 30-то място, след като е дръпнала нагоре с 81 позиции. Малко след нея е Община Ябланица – на 32 място, като е минала с 35 позиции напред. След като Община Луковит се е изкачила с 69 позиции, заема 46-то място в класацията. На 48 -мо място са Областна дирекция “Земеделие” – Ловеч, Регионалната здравна инспекция – Ловеч, и Община Априлци, като значително са подобрили прозрачността си на годишна база и са се изкачили съответно със 117, 108 и 171 позиции. Регионалната дирекция по горите в Ловеч е минала 155 позиции напред и заема 50-то място в сравнителния рейтинг. Община Летница е на последно място по прозрачност сред общините, но е подобрила позицията си със 104 места. Областна администрация – Ловеч, и Регионалното управление на образованието бележат скок със 117 позиции и заемат съответно – 55 и 65-то място. Най-ниско ниво на прозрачност има Областната дирекция на вътрешните работи, която, въпреки че е 145 позиции нагоре, заема 85-та позиция.

Всички общини от Ловешка област са подобрили прозрачността си в сравнение с миналата година и са се изкачили на предни позиции. Според рейтинга по общини, Троян е на 11-то място, което запазва от миналата година. След това е Тетевен – на 22-то място, като се е изкачила с 26 позиции. Община Угърчин заема 26-то място, при 39-то миналата година. Община Ловеч

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!