BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител и председателят на РИК представиха пред медиите свършеното по организационно-техническата подготовка на изборите

116 775 са избирателите в област Ловеч. Те ще гласуват в 262 избирателни секции, като в 176 ще се гласува машинно, а в останалите 86 – с хартиени бюлетини

Моята главна задача е организирането на честен и прозрачен изборен процес. Така обяви днес на среща с медиите основния си приоритет като областен управител инж. Светослав Славчев, който пое поста преди десет дни, назначен от служебното правителство. Той и председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова представиха свършеното досега по организационно-техническата подготовка на парламентарния вот на 2 октомври.

Инж. Славчев съобщи, че е определен съставът на техническия екип, който ще е отговорен за дейностите по провеждане на изборите, утвърден е планът му за действие. Проведена е среща с представители на общините, МВР и „Информационно обслужване“, на която институциите заявиха готовността си за провеждането на легитимни избори и гарантираха добро взаимодействие помежду си. По тяхна препоръка областният управител изпрати писмо до ЦИК и Министерския съвет с искане за по-добра координация на представителите на фирмата, доставчик на машините за гласуване, с органите на полицията и общините, които трябва да осигурят присъствие на място в СИК в деня преди вота. На срещата помолих кметовете да осигурят в избирателните секции подходящо място за служителите на МВР, които ще охраняват запечатаните помещения в деня преди изборите, каза инж. Славчев и благодари, че вече е намерено решение.

Той изтъкна още, че е изискал от служителите в администрацията успоредно с организацията на изборите да изпълняват в срок и качествено и всички текущи преписки и процедури и да обработват постъпилите сигнали и жалби.

Областният управител призова гражданите и политическите сили при съмнение за порочни практики като купуване на гласове да подават сигнали, като гарантира, че те веднага ще бъдат предадени на прокуратурата и полицията. Той посочи още, че изборите, организирани миналата година, са показали, че гласуването с машини, както и добрата организация и работа по сигналите за купен вот допринасят за драстичното намаляване на недействителните и купените гласове. Затова призова за активна информационна кампания за ползите от машинното гласуване. Обяви, че пробно гласуване ще се организира в пазарния ден на всеки от градовете в областта в специално обособено място. Демонстрационно гласуване ще има и във всяко населено място, където вотът ще се дава с машина, допълни председателят на РИК, като графиците и местата ще бъдат оповестени допълнително.

Валентина Недялкова съобщи, че вече са публикувани предварителните избирателни списъци, според които избирателите в област Ловеч са 116 775. Образувани са избирателните секции в осемте общини, те са 262, като в 176 ще се гласува машинно, а в останалите 86 – с хартиени бюлетини. Най-малката секция е в с. Славщица – 21 избиратели, най-голямата – в с. Кирчево – 965.

Все още не е приключил срокът за регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК – до утре, 17 август, а 30 август е крайният срок за регистрация на кандидатските листи в РИК. Срокът за регистриране на инициативни комитети е 22 август. Вписване в списък по настоящ адрес, различен от постоянния, избирателят може да поиска до 17 септември. Пак дотогава може да се заяви желание и за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!