BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният щаб по здравеопазване апелира гражданите и институциите да бъдат стриктни при спазване на мерките за ограничаване разпространението на заболяването

Заседание на Областния щаб по здравеопазване се свика днес. На него бе представена актуалната информация за епидемичната обстановка в областта за COVID 19, както и разгледана заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за възстановяването на някои мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса.
Към 14 часа на 9 юли в област Ловеч карантинираните лица са 232. По общини разпределението е както следва – Априлци 9, Летница 8, Ловеч 63, Луковит 31, Тетевен 43, Троян 51, Угърчин 18 и Ябланица 9. Общо диагностицираните случаи са 21, като от тях 5 са активни – 2 на домашно лечение и 3 хоспитализирани, излекуваните са 16, докладва д-р Росица Милчева от РЗИ. Тя подчерта, че към момента област Ловеч е в групата от три области с най-малък брой диагностицирани случаи.

Д-р Милчева подчерта още, че и в следващите дни ще продължат масираните проверки по спазване на противоепидемичните мерки в производствени предприятия и институции, лечебни и здравни заведения, както и ще продължи по график изследването за вирусоносители в детските градини на областта.

Считано от 10 юли не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).
Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.
В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.
Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.
Към момента на територията на област Ловеч не се въвеждат други ограничения, освен разписаните в заповедта на министъра.
Областният щаб апелира гражданите и институциите да бъдат стриктни при спазване на мерките за ограничаване разпространението на заболяването. Областният управител е в непрекъсната връзка с болниците и РЗИ, следи се състоянието на хоспитализираните, както и ежедневните данни за констатирани случаи и при увеличаването им ще се коментира и въвеждането на допълнителни ограничения.
С пълния текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, можете да се запознаете тук.https://www.mh.government.bg/…/fil…/2020/07/09/rd-01-393.pdf

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!