BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града

Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. По традицията основното събитие на 22 август 2021 година беше гражданското поклонение с военен ритуал. Събитието започна в 18.30 часа пред Белия паметник на парка „Стратеш“.
Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Свилен Андреев, временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Генерално консулство на Русия в гр. Русе Любов Агеева, областният управител инж. Светослав Славчев, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, полк. Марин Господинов – командир на Единния център за начална подготовка в Плевен.
Присъстваха още представители на армията, духовенството и институции, граждани и гости на града. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В програма участва и Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.
В слово си кметът Корнелия Маринова подчерта:
„Днешните събития минават под знака на една обществена аскеза – по-скромно, без исторически възстановки и многолюдни паради. Ограниченията и самоограниченията напоследък белязаха нашия обществен живот. През последните години ние винаги отдаваме своята почит на мястото, където са се провели битките. Където са издигнати паметниците на героично сражавалите се и загинали руски войници и офицери. Днешните събития са важни. И няма как санитарните мерки да намалят непреходността на датата, която тържествено честваме всяка година на 22 август. 144 години от освобождението на Ловеч от Османско иго и от установяване на местно самоуправление. Това са две събития. Едното – кърваво и героично, другото – делнично, но не по-малко героично.“
Поздравителен адрес на български език прочете временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. В него се казва: „Днешното събитие е повод да си спомним отново за смелия подвиг на руските войници и българските опълченци. Без да жалят живота си, те се биха рамо до рамо за свободата на България“.
Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.
По-рано, в 17:30 ч., в храм „Света Троица“, бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, както и благодарствен молебен. Службата бе водена от отец Кънчо Кабадийски. Поднесени бяха цветя на паметника в двора на храма.
В 18.00 часа едновременно бяха поднасяне на венци и цветя пред останалите паметни места. Признателни ловчалии бяха пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, пред Кървавия паметник в кв. „Дръстене“, пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; както и в Алеята на българо-руската дружба.
Програмата продължава в 21.00 ч. с оригиналния музикално-танцов спектакъл „Освобожденци“ на НЧ „Бяла Анаста – 2016“, който е на сцената на пл. „Тодор Кирков“.
Гледай всички събития на живо на следния линк

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

Община Ловеч, пресцентър
22.08.2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!