BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинските съветници не стигнаха до решение за двете маломерни паралелки в СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч

Общинските съветници не стигнаха до решение по проблема за двете маломерни паралелки в СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч. Проблемът възникна с приетата т.2 от решение № 469 от 14 септември 2021 г., с което се разрешават, без допълнително финансиране, две паралелки 5 А клас с 12 ученици и 5 Б клас също с 12 ученици. Решението бе върнато от кмета на Община Ловеч като незаконосъобразно.
Председателят на ОбС Петър Цолов на заседанието на 30 септември предложи два варианта. Първият отменя т. 2 на отвърнатото решение и вариант втори – приема повторно т. 2 на върнатото решение.
Първият вариант събра 15 гласа „За“, 14 гласа „Против“ и един глас „Въздържал се“ и не се прие, тъй като е необходимо квалифицирано мнозинство от 17 гласа.
Вторият вариант събра 15 гласа „За“, без гласове „Против“ и 13 гласа „Въздържал се“ и пак не се прие по същата причина – липса на квалифицирано мнозинство.
Кметът Корнелия Маринова формулира своята позиция така:
„Оценявам отношението на родителите, което бе прочетено тук. Проблемът е обаче в незаконосъобразното искане на директора на училище „Климент Охридски“. Прецедент е, че директорът поставя органа на местното самоуправление пред една дилема дали да се произнася по незаконосъобразен начин. Общинският съвет е длъжен да се произнася законосъобразно. Аз също искам децата да имат най-добри условия. В случая говорим за маломерни паралелки. От решението сега излиза, че двете паралелки трябва да бъдат обединени в една. Защото чл. 61 от съответната наредба е категоричен за пълняемост – до 26 деца. Не можем да стигнем до хипотезата на чл. 68, защото той е несъотносим. Не виждам какъв е проблемът тези деца да учат заедно? Това не е „някаква си наредба“, както бе казано тук. Тази наредба е държавен образователен стандарт по Закона за предучилищно и училищно образование. Като кмет аз никога не съм върнала решение по усмотрение, а само поради незаконосъобразност.“
Община Ловеч, пресцентър
30.9.2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!