BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общинският оперативен щаб: Заболеваемостта от ковид на територията на Община Ловеч тръгва нагоре

Заболеваемостта от ковид на територията на Община Ловеч тръгва нагоре и това се обяснява с отминалите празници, когато имаше струпване на много хора в тесни пространства без да се спазва дистанция. Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 5 януари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Да си пожелаем една сравнително по-спокойна 2022 година, а изпитанието, пред което сме вече две година, да отслабне и отмине, каза в началото кметът.

Корнелия Маринова посочи с числа как се развива заразата. Ако регистрираната 14-дневна заболеваемост за Област Ловеч към 31.12.2021 г. е била 283 на 100 хил. население, то към 04.01.2022 г. е 332 на 100 хиляди. На 4 януари на територията на областта са диагностицирани общо 91 случая. На между 10 и 20 % от заразените се налага болнично лечение. Кметът посочи още тревожния факт, че според РЗИ Ловеч само едно дете се е записало за ваксиниране, а един флакон съдържа 10 дози.

Директорът на МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ Янко Кочев информира, че към момента в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) има едно свободно място от всичко шест. От 1 до 4 януари са постъпили 15 пациенти с ковид, общо в трите ковид- отделения те са 36, при 60 осигурени легла. Ваксинираните сред болните са само осем. Той изрази тревога, че се очертава недостиг от легла за „чисти“ от ковид пациенти, тоест с други заболявания.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, тежестта на заболелите с вирусния щам омикрон, какъвто без съмнение след 1 януари има и в Ловеч, е по-ниска.

Поради ваканцията няма карантинирани групи със заболели деца, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. В общината всички ученици учат присъствено. В четири общини (Ловеч, Луковит, Троян и Априлци) заболеваемостта е под 250 на 100 хиляди. Тестове се правят един път седмично на всички ученици, за областта те са 6679. В община Ловеч са направени 3093 теста, няма положителни резултати. 542 ученици са със зелен сертификат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!