BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оказва се, че Ловеч има жив Съвет за икономическо развитие (СИР)

Павлин Иванов

Оказва се, че Ловеч има жив Съвет за икономическо развитие (СИР). Звучи някак логично, след като кмета и заместниците му са: учители – два броя, полицай, пощаджия. Нито един икономист. А за Съвета за икономическо развитие разбрахме от публикацията на Общината, че се е събрал за да определи „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2019-та.

Похвално!

Опитах се, неуспешно, да намеря списък на членовете на СИР, защото си мисля, че ако наистина такъв Съвет съществуваше, той би трябвало да е на предна линия през последните месеци. Причината за това е очевидна – огромна част от малкия бизнес на практика не работи, претърпява щети и му е нужен хоризонт. Първо за оцеляване, а после евентуално и за развитие.

До днес някаква визия от СИР няма. От Икономическата и Бюджетната комисия на Общински съвет, също няма. За Община Ловеч дори не говорим, поради изброения по-горе състав на управителното тяло на града. В него няма нито един икономист, а и през целия предишен мандат, както и в сегашния, мерки за развитие на какъвто и било бизнес, просто няма.

Разбира се, малко ви заблудих. За бизнеса, който тепърва ще се ситуира след моста за Елпром, в ляво, се прави чисто нова улица. Такава, каквато в нито една друга, работеща и населена с фирми зона … няма. Ще разберем скоро за кого е това удобство.

Да се върнем към СИР. Тъй като друго функция, освен да определя „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ не е известна, надявам се , някой да обясни разбираемо, каква е ролята на СИР, с какви проблеми се занимава, какво е свършил, какво иска да постигне и изобщо някаква яснота за съществуването на този СИР.

Иначе, на малкия бизнес, който храни на практика огромен брой семейства от Ловеч и населените места в общината, не му са ясни толкова много неща:

  1. Защо контролните органи, в нормално време, се състезават кой повече ще стъжни живота на всеки собственик на нещо, а в криза, същите тези институции, само и само да не носят отговорност, препращат всеки конкретен въпрос към друга чиновническа структура, тя към следващата и така се получава неработещ кръговрат.
  2. Защо мерките на практика няма да достигнат до него
  3. Защо и до ден днешен, не се знае КОЙ носеше отговорност за затварянето на търговските обекти, КОЙ решаваше дали някой може или не може да работи и по какъв критерии се случи всичко това.
  4. Защо никой все още не коментира и евентуално предложи, реални стъпки за обезщетяване на обектите пострадали по време на прочутия ремонт на Пешеходната зона и в квартал Вароша
  5. Защо в Ловеч никой не иска да инвестира
  6. Защо хората продължават да бягат от иначе прекрасния, според нас си, град
  7. Защо вместо развитие в Ловеч има регрес
  8. Защо все още няма визия, програма и план за развитие. Реален. С цели, стъпки, срокове, отговорности.

Ще кажете, че е лесно да се пита зад клавиатурата. Ще ви отговоря: Всеки с отговорностите си!

Ако някой не може да се справя, чувства, че има липса на знания и умения, а след като вижда на какво прилича града след десетки години влошаване, може пък да си подаде оставката и да прави това, което вероятно може по-добре.

Истината е, че Ловеч е един малък, беден и неработещ град. Това може да се промени по всяко време. Стига да има кой и да знае как.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!