BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември – Ден на Съединението

корнелия маринова септ 2022

Уважаеми съграждани!
Нашето Съединение на 6 септември 1885 г. определя съдбата на България за години напред. То е резултат на редица процеси. Това са Възраждането, борбата за независима българска църква, грижата за съхранението на езика и обичаите, борбата за национално освобождение, Априлското въстание, предшественик на Руско-Турската освободителна война. Нашият Ловеч активно участва в тези процеси и не случайно е сред градовете, които първи изграждат модерната държавност.


Но Съединението даде урок и на великите сили, че колкото и велики да са те, трябва да се съобразяват с малките народи, когато те искат своята свобода, независимост и обединение.
През тази година се навършват 137 години от славните събития в Пловдив. Нека отдадем почит на дейците от онова време. На Захарий Стоянов с неговия призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и още много други. Те извоюваха този звезден миг в нашата история. Доказаха, че България има своето достойно място на световната карта.
Вярвам, че силата, енергията на тези процеси се усещат и днес. Ние често употребяваме думи като съюз, обединение, единство, съединение. Свързваме ги най-вече с една Обединена Европа. И това е особено важно през 2022 г., когато на Стария континент отново има война. Няма как да се преборим с милитаризма, ако не сме обединени. Общите усилия означават да работим заедно за едно по-добро и сигурно бъдеще. Това значи да бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.
Честит празник, българи! Нека пазим и тачим заветите на нашето Съединение!
Корнелия Маринова,
Кмет на Община Ловеч
06.09.2022 г.
Видео виж ТУК

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!