BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Професор от ВТУ и представител на Военния комитет в НАТО са предложени за почетни граждани на Ловеч

Проф. Владимир Аврамов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, и генерал-майор Красимир Маринов Кънев, представител на Военния комитет в НАТО, са предложени за почетни граждани на Ловеч. Общественото обсъждане ще се състои на 21 февруари (понеделник) от 17.00 часа в заседателната зала на общинската администрация.
Предложенията са направени от кмета на Ловеч Корнелия Маринова.
Проф. д-р Владимир Димитров Аврамов е виден културен деец, свързал трайно своята дейност с Ловеч. Художникът с екипа си работи по изографисването на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в града на люляците. Майстор е на църковната живопис, който още от 1997 г. прилага художествените си умения при църковни обекти в Гърция, България и Русия. Носител е на изключителни качества и се отличава с богата творческа и научна биография, се казва още в мотивите.
Проф. Аврамов е член на Съюза на българските художници и Международната асоциация за пластични изкуства от 2001 г. Има 14 самостоятелни изложби. Само през 2021 г. участва в 6 международни експозиции, някои проведени виртуално. Носител е на редица награди.
Генерал-майор Красимир Кънев е пример за всеотдаен воин, който служи на родината и европейската солидарност. Роден е в Ловеч, учил е във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия. Оттогава животът му е посветен на националните интереси в областта на отбраната на страната. Ген.-майор Кънев е изпълнявал първата си международна длъжност в Постоянната делегация на Република България към НАТО, Брюксел, като заместник на военния представител във Военния комитет на НАТО. От 2015 до 2016 г. е бил заместник-началник, а от 2017 г. и началник на щаба на Военновъздушните сили. На 19 август 2017 г. е станал директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната и удостоен със звание „бригаден генерал“, а от 21 декември 2018 г. директор на Щаба на отбраната и му е присвоено званието „генерал-майор“. С указ на президента на Република България е назначен като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия. Награждаван е от командира на ВВС, началника на отбраната и Министъра на отбраната и НАТО с най-високите военни отличия.
За удостояване със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“ са предложени актьорът и общественик Стоян Георгиев Стоянов и актрисата Славка Цветанова Георгиева.
Стоян Георгиев е един от 28-те актьори, които през 1969 г. слагат началото на Ловешкия драматичен театър. Пътят му е неразривно свързан със сложните и неравни пътища на творческото развитие на театъра в града на люляците.
За 42 години, до 2010 г. е изиграл на ловешката сцена 118 роли. Постановчик е на най-много пиеси в ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“, води кръжоци, чествания, щоу-програми. Стоян Георгиев е живата енциклопедия на театъра.
През 1994 г. издава сборника „25 години Драматичен театър Ловеч“. През 1990 г. издава и сборника „50 години филателно дружество – Ловеч“. Стоян Георгиев остави истинска епоха в театралната история, завинаги белязана с неговото име и почерк.
Слава Георгиева е примата на Драматичен театър – Ловеч. Жена с талант, чар и харизма. Започва кариерата си от Врачанския театър. Работила е и в театрите в Ловеч и Враца, а от 1976 г. става част от трупата на ловешкия театър. Тук работи с големи творци като Юлия Огнянова, Николай Поляков, Маргарита Младенова, Иван Добчев и др., които бележат пътя ѝ като актриса.
Слава Георгиева има роли и в киното – една от трите Мойри в „Дамасцена“ и гледачка в сериала „Откраднат живот“. Носител на наградата „Ловешки меч“ на Община Ловеч за театър през 2008 година. Една от любимите й дейности е работата и в ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“ като режисьор. През трупата ѝ са минали над 300 млади артисти.
Община Ловеч, пресцентър
09.02.2022 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!