BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пръскат по-рано от предвиденото срещу кърлежи в Ловеч

Във връзка със сигнали, подадени в социалната мрежа за наличието на кърлежи в част от парковете на града, Община Ловеч съобщава, че обработката на тревните площи по план е извършено на 10.04.2020 г. За това предварително е съобщено на 09.04.2020 г. чрез местните медии и на сайта на Община Ловеч.
Виж всички терени тук
https://www.lovech.bg/bg/novini/obshtina-lovech-zapochva-da-praska-protiv-karlezhi-i-balhi

От фирма „Д.Д.Д.-1“ ООД, отговорна за тази дейност, потвърждават същото и съобщават за повторна обработка:


„Съгласно договор ДВ – 90/31.01.2020 г. е извършена обработка на тревните площи срещу кърлежи и бълхи на 10.04.2020 г. Предвидена е втора планова обработка през периода юни – юли, която ще бъде извършена в по-ранен период, поради установената увеличена популация на кърлежите, свързана с климатичните условия /висока температура и влажност/ от една страна и от друга страна – пренасянето на вредителите от кучета върху обработените терени.“
Въпреки тези мерки, гражданите също трябва да внимават. Ето какво съветват специалистите:
– Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).
– При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.
– Използвайте репеленти (продукти за защита от насекоми) за отблъскване на кърлежите.
– Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.
– При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.
– При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока.
– Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.
– След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 – 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.
– Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Община Ловеч, пресцентър
13.05.2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!