BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Регионалната библиотека в Ловеч почиства книги с нова модерна машина

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч вече притежава модерна машина за почистване на книги Book Shower. Машината в рамките на броени секунди почиства старите книги от прахта, бактериите и убива събралите се в нея акари (малки паякообразни животни, които живеят в домашния прах). После всичко се филтрира и обработва, за да няма повече вредни вещества.

Книгите в библиотеката често са замърсени поради  попадане в ръцете на различни читатели. Прахът и бактериите  полепват по книгите след допир, кихане и други действия. Те се прикрепват не само към корицата на книгата, но и към вътрешните страници.

Book Shower използва ултравиолетови лъчи и филтър с висока производителност, за да стерилизира книгите цялостно – от тяхното покритие до вътрешните им страници само в рамките на 30 секунди.  Машината е предназначен за стерилизация в библиотечния фонд и е одобрен от сертифициращия орган (SGS) с коефициент на ефективност на стерилизация до 99,99%.  Тя е поставена в отдел „Заемна“ за възрастни  и всеки читател ще може, преди да вземе книги за четене у дома, да ги почисти и ползва без притеснения.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!