BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само с хващане за ръчички пред камерите, нито болниците ще станат по-лекуващи, нито лекарите повече, нито знанията и професионализма на по-високо ниво

Павлин Иванов

Стана ми мило, когато видях денс първите хора в медицината да се хванат за ръце в опит да демонстрират единност в борбата с ковид. Стана ми и много неудобно и се почувствах неуместно. Не смятам, че катарзис се постига с хващане за ръчички по телевизиите и заради снимките.

„Ситуацията е критична. Изправени сме пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров денс на пресконференция. Сега, днес, ден с 310 загубили живота си българи?

Не познавам хората от снимката. Вероятно са отлични професионалисти в своите области на медицината. Сигурно наистина правят всичко възможно да помогнат според капацитета си. Уважение за усилията и отдадеността, НО

Има твърде много и твърде големи по съдържания НО-та, които не смятам, че трябва да се крият, защото всеки един от нас, може би по различен начин, е изпитвал, усещал, виждал.

Минаха почти две години от началото на пандемията. Официално през ковид минаха 608 499 българи, а неофициално, сигурно са между 4 и 6 пъти повече. Починаха до момента 24 309 човека, като в последните седмици дневната смъртност е колкото едно ловешко село. Всеки ден, много дни назад.

България в нещо е в ТОП 3. И преди да се зарадвате, нашата страна е в ТОП 3 по смъртност в целият свят, на цялата тази планета Земя. Данните за тази класация важат от началото на пандемията до днес. А освен това, вчера сме четвърти в целия свят по абсолютен брой починали от всички 221 страни и територии, които подават данни.

Тази нощ четох какво е геноцид. Не бях сигурен дали това е точния термин, който може и трябва да се използва за случващото се в България спрямо нейното население. Вероятно това е твърде силно определени. Малко плашещ, но разликата между истинския геноцид и това, което се случва тук, в малка България е умисъла и преднамереността.

Класическото определение за геноцид е:

Геноцидът (на гръцки: γενο – „род“, „племе“ и на латински: caedo – „убивам“) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:

  • убийство на членовете на тази група;
  • тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата;
  • насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
  • причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група;
  • насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група.

Тук ключовото е: целенасочено и систематично.

Не, в България случващото не е целенасочено, макар да е систематично. Не е умишлено, защото в цялата ни история няма нито един такъв злодей.

И може би тук идва страшното.

А ако това е капацитета на отделните хора, на обществото, на хората, които управляват държавата, градовете? Ако просто дават всичко от себе си, но и да искат не могат повече? Страхувам се точно от това. Такива сме ние като общество, такива са ни водачите, такива са и държавниците ни. Може ли да искаме нещо по-различно от единствено възможното?

За съжаление на много семейства, загубили близки и сблъскали се цялата абсурдна по същността си държавна и здравна политика като реалност, обичаните от тях баби, дядовци, майки, бащи, няма да се върнат. Дали можеха да бъдат спасени?

Защо почти две години ловешката болница не е стабилизирана? А това вероятно е състоянието на десетки други лечебни заведения.

Защо никой не намери реални лекари, сестри, санитари за да лекуват?

Защо никой не промени реално и значимо българското здравеопазване?

Защо всички политици са силни единствено на думи, но в реалния живот, там където хората се лекуват, умират, страдат, не са направили необходимото за да ги спасят?

Отговорните за това имат имена. И само с хващане за ръчички пред камерите, нито болниците ще станат по-лекуващи, нито лекарите повече, нито знанията и професионализма на по-високо ниво.

Може би единствените, които не разбраха това са хората от снимката и тези, размахващи юмручета, пръхтящите по телевизора, наглите сеещи фалш и смут в хората политици. Но спокойно, никой няма да ви потърси сметка. Просто тук е така.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!