BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Утре ловешкият творец Валентин Узунов открива изложба във Варна

Утре, 23-ти ноември 2021 г. Арт Галерия Le Papillon във Варна представя живописните платна на Валентин Узунов. В тематичната експозиция „Структурни пространства“ са събрани най-новите творби на автора, завършени буквално в последните дни и избрани картини от любими негови цикли през годините. Картините са в морската столица до 9-ти декември.


Да бъде представени творбите на художника Валентин Узунов с думи е като да се използва нишката на Ариадна и да бъде преведена сетивността на зрителя през лабиринт от сложни цветове, структурни форми и обобщена емоция. Картините на Валентин Узунов предизвикват различни асоциации, но винаги усещане за стабилна хармония, плавност и дълбочина, събиращи в себе си натрупване от древногръцките легенди до сегашната ни действителност. Дълъг е пътят на творбите му от тяхното идейно зачатие до финалното им физическо завършване. Но това е отражение на процеса на борба от впечатления и душевни терзания в автора. Резултатът на платното е следствие на трансформацията от първичен сблъсък, изграждане на балансирано укротяване, консенсус между багрите до изживяване на душевен и естетически катарзис. Това е своеобразно пътешествие до убедителност в усещането за сложен цвят, приключила битка, където категоричността на формата отсъства, но виждаме сформираните нови структури, родени от тези бурни емоционални взаимовръзки. Формите при него нямат ясно изграден контур, цветовете са усложнени още от палитрата, но после от многото решителни напластявания, отнемания, издрасквания, щрихи, са създадени нови динамики и дълбочини, за да бъдем въвлечени в новите пространства на Узунов.
Тези нови структурно оформени пространства разкриват сложната живописност на привидната случайна разхвърляност на вътрешните дворове, като отражение на човешката вътрешна фрагментирана емоционалност. Абстрактният начин на израз в живописта му показва не само нови естетически потребности, закодирана страст и сила на чувствата на автора, но и издава умението му да се изразява свободно с фюжън джаз елементи. А именно надграждането и в живописта, и в музиката се разпознава от тази фрагментирана нова реалност от форми и структури, които дават свобода на възприятията, но главно благост и пълнота от постигнатите цветови хармонии.
За неговото творчество Ирина Колбасова споделя: „..развива замислената тема само в цвят – без използване на линии и форми. Чрез съотношенията на багрите авторът се опитва да изгради емоционални пространства, които са близко до разбирането му за антични хармонични пространства. Опитвайки се да привнесе в платната своите вълнения, радост и отчаяния, Валентин Узунов изгражда в емоционален план пясъчните кули на своите мечти и свещените олтари на своята душа. Със средствата на модерната и по мъжки сурова живопис, авторът води откровен разговор с незащитената душевност. В цялата серия живата и променлива чувствителност, зависеща от външни влияния, е причина за многобройни струпвания, преподреждания и борба на цветовете – вътрешни изпитания и озарения…“
Заповядайте на откриване на изложбата – 23.10.2021 /вторник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, за да се „разходим“ из структурните пространства на Валентин Узунов!

Експозицията може да бъде видяна от 23-ти ноември до 09-ти декември 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени последните творби на Валентин Узунов.

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Валентин Узунов е роден на 10.10.1960г. в гр. Ловеч. През 1991 г завършва Националната художествена академия – София при акад. Светлин Русев, специалност живопис. През 1992 г. стажува литография в графична база – Самоков. В периода 1992-1995 г. работи и живее в Париж с подкрепата на френската фондация „Арт Диалог“. Участва в редица национални и международни пленери, изложби и симпозиуми. Член е на СБХ от 1995 г. Председател на представителството на СБХ-Ловеч и Директор на Художествена Галерия Ловеч. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Художествените галерии в Ловеч, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Бургас, фондация „Арт Диалог“ – Париж, МОК, частни колекция в България, Франция, САЩ, Германия, Испания, Италия.

По-важни участия в сборни изложби:
1989 – 1995 г. – Галерия „Шипка 6“ – София
1990 – 2009 г. – „Дом Витгенщайн“ – Виена
1995 – Международно Биенале на графиката – Маастрих
2002 – Биенале на малките форми – Плевен
2007 – Галерия „София Прес“ – София
2007 – 2009 – проект „Градините на Фердинанд“
2008 – Галерия „Пролет“ – Бургас
2017 – Национална изложба „Лудогорие“ – Разград.

Самостоятелни изложби:
1993 – галерия „Claudine Lustman“ – Париж
1994 – галерия „Claudine Lustman“ – Париж
1995 – Галерия „Александър“ – София
1996 – галерия „Espoart“ – Париж
1998 – Галерия „Стълбата“ – София
2000 – Фонда.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!