BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Филмови новини от Ловеч

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна на 15 януари с изпълнителния директор на Националния филмов център (НФЦ) Жана Караиванова и обсъдиха бъдещи общи инициативи. Те са свързани най-общо с идеята за устойчиво привличане и развитие на публики – една европейска инициатива, която приобщава аудиторията към качественото кино. Начертани бяха проекти за показ на филми от Златния фонд на българското кино.

Община Ловеч прояви интерес към най-новите филми, показани на фестивалите „Златната роза“ и „Златен ритон“, които са подкрепени от НФЦ, както и срещи с творци. Ние сме широко отворени за подобни инициативи и ще участваме с удоволствие в подобни проекти, каза Корнелия Маринова. И досега сме подкрепяли български филми, някои от тях са снимани в Ловеч и околността, а после сме ги представяли пред нашата публика. Днес, например, правим премиера на филма „Живи комини“, допълни кметът.

След това гостът разгледа кино „Космос“, което е обновено след основен ремонт. Както е известно, миналата година НФЦ подпомогна дейността на киното със своя субсидия.

Жана Караиванова е известна наша актриса, началото на нейния творчески път е свързан с Ловешкия театър. Сегашната й визита в Ловеч стана броени дни след като тържествено бе отбелязана 105-ата годишнина от прожекцията на първия български филм „Българан е галант“ и Деня на българското кино 13 януари.

Изминалата 2019-а бе една много успешна година за родното кино, много проекти бяха реализирани, много филми получиха своята висока оценка – и на публиката, и на фестивалите извън България.

В същото време новият български филм „Живи комини“ бе приет от публиката в Ловеч  с възторг на премиерата вечерта на 15 януари в кино „Космос“. Прожекцията в препълнения салон премина със свежи зрителски реакции и много аплодисменти.

Гости бяха част от създателите, водени от режисьора Радослав Спасов. Като оператор той е заснел филми като „Време разделно“, „Мера според мера“, „Вилна зона“, „Авантаж“ и много други. Сценарист и  режисьор е на „Сирна неделя“, „Откраднати очи“ , „Пеещите обувки“ и „Живи комини“.

В Ловеч бяха и актьорите Ангелина Славова (награда от „Златна роза“ – Варна 2018 за най-добра актриса в поддържаща роля в „Живи комини“), младата дебютантка Мария Коцева – Мумето, както и Иван Кирилов, директор на продукция („Моторът“).

Като домакин на срещата Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, каза:

„Стремим се да направим нашия град любимо място за българските филми. Неотдавна представихме филмите „Моторът“, „Ловеч – тайната столица“, „Радиограмофон“. И ще продължаваме. В това отношение основна роля има и Националният филмов център. Тук сред нас са много приятели и свързани с Ловеч хора. Сред тях е и Мария Коцева, която е внучка на актьора Борис Луканов. И ако си послужа с един нашумял израз като метафора – аз вярвам, че „фините прахови частици“ на „Живи комини“ ще ни заразят с много любов, страст и жажда за живот!“

Радослав Спасов, видимо развълнуван, сподели: „Това, което става във вашия град, мога да го обява като „Ловешки почин“. Това е  инициативата в подкрепа на българските филми и благодаря на общината за нея“. След това режисьорът разказа за снимките в село Ковачевица в Родопите,    за прототипите на героите и за работата си с актьорите и местните хора, които също изграждат образи. А за очарователната Мария Коцева режисьорът разкри следния факт:

„Мумето аз го открих за киното с този филм. Тя не се занимава с кино, учи педагогика в университета, но на екрана  успя да покаже един нов, емоционален и много дълбок образ.“

След прожекцията част от публиката остана и зададе  много въпроси на гостите,  направи си снимки с тях.

Филмът от 10 януари се прожектира по кината в цялата страна.

Източник: Новини Ловеч

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!