BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цветница 2021 в Ловеч – снимки

Новата „кумичка“ на „Цветница -202“1 в Ловеч е Паулина Ивайлова Иванова, ученичка в Профилирана природо-математическата гимназия,профил информатика, в 12 клас. „Пожелавам всички да сме много здрави и да се обичаме.
Танцува от десет години, за пръв път е кумичка. Много съм щастлива да съм кумичка, чувството е уникално, нямам думи, с които да го опиша.
Цветница е цветност, красиво е, прекрасен празник“ каза момичето, което е танцьорка в НЧ „Бяла Анаста – 2016 “ Ловеч. Тя получи символите на празника от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. В своето обръщения към хората кметът припомни, че вече 24 години този ритуал краси нашия град. „Той е символ на възраждащата се младост, на продължаване на рода, на вечните традиции. Нека си спомним някои от имената на кумичките от последните години – Кристина, Христина, Биляна, Цветелина, Виктория, Милена… Много са и все хубави, български имена. Днес към тях ще се присъедини още едно име и това е Паулина.“

Богослов отправи Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни, че на днешния ден БПЦ почита тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим, а ден по-рано е извършил най-голямото чудо – възкресил Лазар. По-рано сутринта митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Сред официалните лица на празника бяха още зам.- кметовете на Ловеч Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, както и старши комисар Дончо Манов, директор на ОД на МВР.

Пролетният празник беше отбелязан с ритуала „По вода“ на Богоявленския мост до сградата на общината. Традиционният обичай „Кумичене“ избира „кумичката“ на Цветница. Момичетата хвърлят от моста своите венчета във водата и чието венче изплува първо от другата страна, тя е „кумичката“.

Цветница за Ловеч е неповторим празник, съхранен във времето и запазил красотата си. Поради пандемията тази година празникът е без занаятчийски сергии, без разполагане на заведения за обществено хранене и фолклорни концерти на открито. За настроението на площада се погрижи Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки, водещ на събитието бе актьорът Гьорги Трайков. Празникът завърши с кръшно хоро, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова.

Видео може да се види на следните адреси в интернет.

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

Община Ловеч, пресцентър

25.04.2021 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!