BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

БАБХ потвърди ново огнище на АЧС в индустриална ферма, за първи път в област Ловеч

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в с. Горно трапе, община Троян, област Ловеч.

След получен сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Ловеч, за повишена смъртност в свинефермата, незабавно е организирана проверка и вземане на проби от свинете. Към момента умрели от болестта са 8 прасета. В свинефермата се отглеждат 554 свине.

Взета проба от едното умряло прасе е потвърдена като положителна за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета.

Създадени са зони на рестрикция (3-км предпазна и 10-км надзорна зона), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях не се отглеждат домашни свине в други индустриални свинеферми или фамилни ферми. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 3- и 10-километровите установени зони на рестрикция.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.

Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на фермата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!